ספרות - היא לא ידעה את שמה - האנדרטה של הלינה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 19/04/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > ספרות > "היא לא ידעה את שמה" - האנדרטה של הלינה
  כתבות אחרונות
"המדריך למטייל בשומרון" - ספר המזמין לטייל בעקבותיו

חגי וחגית חוגגים את פסח, מאת שירי צוק חגי וחגית חוגגים את פסח, מאת שירי צוק

"העוז והחסד" - סיפור הצלה מופלא בפולין בתקופת השואה

"זמן הלב"- ספרו החדש של צביקה ניר

"אני רוצה לבשל לחברים שלי"

סיפור עם שני שמות סיפור עם שני שמות

"פינגוינלנד", ספר ילדים קסום, מאת שאול אלבז

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

"היא לא ידעה את שמה" - האנדרטה של הלינה

מאת: שוש להב

ספר חדש של הלינה אשכנזי-אנגלהרד, ניצולת שואה. סיפורים אמיתיים על אנשים בעלי תעצומות נפש אדירות, שרצו לאהוב, ליצור, לחיות.



"נולדתי בוורשה וגדלתי באווירה פולנית", מספרת הלינה אשכנזי-אנגלהרד. "כשהגרמנים נכנסו לוורשה היינו בלי לחם. באחד הלילות נפתחה מאפיה ומיד נוצר בפתחה תור עצום. עמדתי בתור, אך לפני שהתקרבתי למאפיה נגמר הלחם. בלילה שלאחר מכן הגעתי מוקדם יותר, אך שוב לא הצלחתי להשיג לחם. בלילה השלישי כבר תפסתי את מקומי בתור בשעה אחת בלילה. לקראת חמש בבוקר נפתחה המאפיה. הפעם הייתי מאוד קרובה והיה לי סיכוי מצוין להשיג לחם. פתאום הופיע נער שהכיר אותי. הוא היה מלווה בחייל גרמני. הנער הצביע עלי ואמר יודה! לא קיבלתי לחם, וכך נודע לי שאני כבר לא פולניה - אני יהודייה".

דרך ארוכה עשתה הלינה מאז אותם ימים. חייה רצופים בסיפורים מרתקים אותם תיעדה במספר רב של ספרים שיצאו לאור בעברית ובפולנית. "הייתי ילדה", היא מספרת, "כל הילדות והנעורים, התקופה הכי יפה בחיי אדם, חייתי בעוני ורעב, בשפל המדרגה. ככה זה היה עד שהתאוששתי וקמתי לתחייה".

הכתיבה, מספרת הלינה, הייתה אחד הדברים שהצילו אותה. בימים אלו יצא לאור ספרה השישי של הלינה - 'היא לא ידעה את שמה'. בספר מספרת הלינה באהבה על גלריה שלמה של אנשים, שסיפורו של כל אחד מהם מצמרר ומרגש.

בספרה מצליחה הלינה לקרב אותנו לדמויות עליהן כתבה ולעורר הזדהות גדולה, כמו לדוגמא בסיפור 'האפרוח שלי לילי', בו מדובר על הילדה לילי שאיבדה את אמה וסירבה להתנחם. אביה הביא לה אפרוח קטן וביקש שתטפל בו. וכך מספרת הלינה "לילי לקחה את האפרוח, הצמידה אותו לפניה ונשקה לו. הוא היה קטן מאוד, נעים ועדין ולפתע לבה התמלא אהבה וחמימות כלפי היצור הקטן הזה. לילי טיפלה באפרוח במסירות ובאהבה, האכילה אותו, השקתה אותו ואפילו בנתה עבורו מיטה קטנה, כדי שיהיה לו חם. הוא ישן לידה ובבוקר הייתה מברכת אותו, כאילו היה תינוק קטן".

כמו בכל יתר סיפוריה, מצליחה הלינה גם בסיפור הזה להעמיד את הקורא בפני דילמה קורעת לב, וכך ממשיך הסיפור "אנשי המושבה הסתכלו על התרנגולת והתלחשו: 'אנחנו רעבים ויש כאן תרנגולת שמנה. זה לא בסדר. לילי הייתה מודאגת שרוצים לקחת ממנה את התרנגולת שלה. היא שמרה עליה יום ולילה'".

הלינה (ראפס) אנגלהרד, בת מרים ויעקוב אשכנזי, נולדה כאמור בוורשה. אמה הייתה מורה ואביה היה אחד ממייסדים של ארגון "HIAS", ארגון שעסק בהצלת יהודי אוקראינה שנפגעו בפוגרומים. הלינה התייתמה בגיל שנה מאביה וגדלה עם אמה. אך כמו רוב יהודי ורשה מצאה עצמה בזמן מלחמת העולם השנייה בגטו וורשה.

בתום המלחמה חזרה הלינה לפולין: "חזרתי כדי למצוא את המשפחה, אבל לא מצאתי אף אחד". היא נסעה לפריז ומשם בשנת 1949 עלתה לישראל. בספרה האחרון 'היא לא ידעה את שמה' מתייחסת הלינה גם לתקופה של אחרי השואה. להתמודדויות הקשות של האנשים ששרדו. בסיפורה 'סבתי סרגה צעיף' היא להוביל את הקורא לעולם המסויט והשסוע של מי ששרדו את התופת.

"חלק קטן מהסיפורים שאני מספרת בספר, הם סיפורים ששמעתי על אנשים שלא הכרתי" אומרת המחברת, "אבל רוב האנשים שאני מספרת עליהם בספר הם בני משפחתי או ידידי. כתבתי את הספר כי רציתי להקים אנדרטה לזכרם". האנדרטה של הלינה.





נוצר: 4/18/2012 10:54:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים