תזונה ודיאטה - 10 דברים שכדאי לדעת על חמוציות אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 29/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > תזונה ודיאטה > 10 דברים שכדאי לדעת על חמוציות
  כתבות אחרונות
אחרי פורים – לפני הפסח - הזמן לפצוח בדיאטה! אחרי פורים – לפני הפסח - הזמן לפצוח בדיאטה!

לא מוותרים על הסופגניות והלביבות, אבל.. באנו קלוריות לגרש!! לא מוותרים על הסופגניות והלביבות, אבל.. באנו קלוריות לגרש!!

דגים טובים ללב, תשאלו את האסקימוסים... דגים טובים ללב, תשאלו את האסקימוסים...

פטריות! פטריות! ופטריות... פטריות! פטריות! ופטריות...

כנס ה-Superfoods הראשון בישראל יתקיים ב-21.11 בתיאטרון גבעתיים כנס ה-Superfoods הראשון בישראל יתקיים ב-21.11 בתיאטרון גבעתיים

שבעת המינים בהם התברכה הארץ שבעת המינים בהם התברכה הארץ

צום יום הכיפורים - כיצד נעבור אותו בשלום?? צום יום הכיפורים - כיצד נעבור אותו בשלום??

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

10 דברים שכדאי לדעת על חמוציות

מאת: לימור בן חיים
10 דברים שכדאי לדעת על חמוציות

חמוציות נחשבות מאוצרות המרפא של הרפואה העממית של צפון אמריקה, ששאבה כמובן את רזיה מהאינדיאנים תושביה המקוריים.



ברפואה העממית היו לחמוציות שימושים רבים:
הפרחים היפים שימשו לחבישת פצעים, העלים לטיפול בבעיות של דרכי השתן וטיפול בשלשולים והפירות הכחולים סגולים שימשו למניעת דלקות וחיזוק המערכת החיסונית. פרי החמוציות שימש לספנים האמריקאים מקור לויטמין C בזמן הפלגתם ברחבי האוקיינוס.
לפני השימוש באנטיביוטיקה שימשו החמוציות כטיפול מוכר לדלקות בדרכי השתן.

החמוציות מכילות כמות קטנה של סוכרים ביחס לפירות אחרים וכך פחות קלוריות. אולם המדע מאשר היום כי תכונותיהן הרפואיות המסורתיות קשורות דווקא בנוכחות רכיבים ייחודיים – פיטוכימיקלים המצויים בכמות רבה ביותר בחמוציות. פיטוכימיקלים אלו מצויים בעיקר ברכיבי הצבע של הפרי ותורמים את צבעו הסגול – כחול עמוק הייחודי והמרהיב כל כך. רכיבי צבע אלו מכילים קבוצות של חומרים אשר המדע קושר אותם לשמירה על מערכות שונות בגוף: מערכת העיכול, מערכת השתן, לב כלי דם ועוד.

האם הידע העממי הנתון שייך לתרופות הסבתא? או שמא לחמוציות שימוש רפואי בדוק ועכשווי גם לעולם המודרני?

10 עובדות שכדאי לדעת על חמוציות ובריאות:

חמוציות הן מהפירות המובילים את טבלת הפירות העשירים ביותר בנוגדי חימצון והן מובילות במצעד לפני פירות וירקות כמו תות שדה, תרד, ברוקולי, סלק, שזיף שחור, תפוז ודובדבנים .

חמוציות מכילות מגוון רב של נוגדי חימצון אשר מגנים בפני נזקים שונים המתרחשים בגופינו כתוצאה מהסביבה והגיל. רכיבים אילו בעקר מסוג פוליפנולים הינם נוגדי חמצון חזקים ביותר החזקים פי 8 ואף יותר מויטמין C אשר תורמים להגברת ההגנה ומניעת נזק לתאים שונים כמו כלי דם, עור, מוח ועוד.

חמוציות מכילות רכיבים ייחודיים השונים מאלו המצויים בפירות וירקות אחרים. רכיבים אלו אחראים על מניעת היצמדות של חיידקים ווירוסים לדפנות של תאים שונים בגופינו. כשחומרים ייחודיים אלו, המצויים בחמוציות עוברים לאורך דפנות התאים הם יוצרים מעין שכבה ביולוגית המונעת את היצמדותם של חיידקים לדופן התאים, וגורמים להחלקת החיידק לאורך מערכת השתן או הקיבה והוצאתו מהגוף ללא התרבות וגדילת יתר.

חמוציות נמצאו מחקרית כמסייעות במניעת דלקות בדרכי שתן באמצעות הפרעה להיצמדות של חיידקי קולי לדפנות דרכי השתן, ובכך פגיעה ביכולת החיידקית להתרבות ולגרום דלקת, במקום זאת החיידקים פשוט נשטפים החוצה בשתן ואינם גורמים להתפתחות דלקת. מחקרים מצביעים על כך ששתייה של 300 מ"ל פעם עד פעמיים ביום יכולה להפחית ב-20% הידבקות בדלקות בדרכי שתן וב-40% מניעה של דלקות חוזרות.

חמוציות מפריעות להתרבות יתרה של חיידקי הליקובקטר פילורי בקיבה ובכך את מפחיתות את הסיכון להתפתחות דלקות וכיבי קיבה. במחקר שנערך בסין בקרב אנשים הסובלים מהדבקה בקיבה בחיידק זה, נמצא כי שתייה יום-יומית קבועה של מיץ חמוציות הייתה בעלת השפעה מוכחת בהפחתת ההידבקות בהליקובקטר בקיבה ובכך הורדת הסיכון להתפתחות דלקות וכיבי קיבה המעלים סיכון לסרטן הקיבה.

החמוציות מונעות היצמדות של חיידקים לחלל הפה וכן מפריעות להדבקה של וירוסים מסוגי שפעת שונים. מזהמים אלו אינם יכולים להיצמד לדופן התאים שכן הרכיבים הייחודיים המצויים בחמוציות יוצרים שכבה ביולוגית ביניהם לבין התאים המפריעה להיצמדותם והתרבותם ובכך מפחיתות התפתחות חיידקים ברוק האחראים על התפתחות עששת ודלקות בחניכיים.

חמוציות עשירות במיוחד בנוגדי חימצון ויכולות להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. נמצא במחקרים שהן מעכבות את החימצון של הכולסטרול הרע (LDL) אותו רכיב שיכול לשקוע בכלי הדם ולגרום לטרשת עורקים.

חמוציות חזקות גם בעיכוב התפתחות של תאי סרטן שונים. מחקרים חדשים בתרביות ובבעלי חיים הראו כי מיצוי של חמוציות עיכב גדילה ושגשוג של תאי סרטן של שד, מעי גס, פרוסטטה וריאות.

חמוציות ונקטר חמוציות משמרים ביעילות את הפעילות הביולוגית של הרכיבים הצמחיים באופן שתורם להעשרת התפריט בנוגדי חימצון וברכיבים פעילים כנגד הדבקה של חיידקים ווירוסים במערכות שונות בגוף .

צריכה של 1-2 כוסות של מיץ חמוציות ביום נמצא מחקרית כיעילה בהפחתת הידבקות בדלקות חיידקיות בשתן ובקיבה בנשים ילדים ומבוגרים .

חמוציות נחשבות היום כמזון שהתועלות שבו רבות יותר מערכו התזונתי בלבד ולכן נחשבות היום כ-SUPER FOOD. שילובן בתפריט היומיומי מעצים את ההבנה שהתזונה שלנו יכולה להיות מרכיב התורם לבריאות, תפקוד ומניעת מחלות ושהחמוציות תורמות בו לטעם וצבע.

*** הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת תזונה למשקה האנרגיה CRANERGY.

(* תמונות : יח"צ, OPEN STUDIO)



נוצר: 9/30/2013 8:55:00 AM
עודכן: 9/30/2013 8:56:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים