הורות - חרדות מטיפולי שיניים בקרב ילדים אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 20/04/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > הורות > חרדות מטיפולי שיניים בקרב ילדים
  כתבות אחרונות
"שמח במטבח - מתוקים", ספר בישול חדש לילדים

המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים המלצה על הספר: הרפתקאות פייפר מגדנות ביער התירוצים

חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר חיות וחוויות בחופש הגדול בדיזנגוף סנטר

כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש? כיצד נשמור על בטיחות ילדינו בחופש?

פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ פליפר - אופנת הילדים שדודי מליץ ממליץ

"בודהה לפני השינה" – דהרמצ'ארי נגראג'ה

פופיק  -עולם של צעצועים ומשחקים פופיק -עולם של צעצועים ומשחקים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

חרדות מטיפולי שיניים בקרב ילדים

מאת: ד"ר ברקוביץ רולי
חרדות מטיפולי שיניים בקרב ילדים

מדוע ילדים מגיבים בחרדה לפני טיפול שיניים? בדרך כלל בגלל אותן סיבות שמאפיינות גם מבוגרים: פחד מפני חדירה לפה, חשש מהזריקה ומהכאב, ואצל הקטנים גם מהפרידה הרגעית מההורים.



אם כן, איך מרגיעים את הילד עוד לפני ההגעה למרפאה, כיצד מתמודדים עם החשש ובונים אמון, ולא פחות חשוב מכך – איך מרגיעים את ההורים.

ביקור במרפאת השיניים יכול להיות חוויה נורמאלית ושגרתית לילדים מסוימים, וסיוט מתמשך לילדים אחרים ולהוריהם. לא פעם הקטנים הללו נצמדים בכוח להוריהם, צורחים ובוכים ומסרבים בכל דרך לשבת על הכיסא או להיכנס לחדר הטיפולים. חלקם נכנסים לחדר ההמתנה, משחקים ומתפקדים בגבורה אולם ברגע שמגיע רגע הטיפול, האומץ מתפוגג מהם והלאה, ומתחיל הבכי ועימו מגיע גם הלחץ של ההורים.

כיום כבר ברור שחלק גדול מהפחדים אפשר לנטרל. יש כיום דרכים רבות להסביר לילדים באמצעות שיחה פשוטה, ספרים, די.וי.די או משחקים, על הטיפול שהוא מתעתד לעבור, איך יבוצעו הדברים ואיפה יהיו אבא ואמא בזמן שהוא יטופל.

בנוסף לכך, מרפאות מאירות עיניים הכוללות חדרי המתנה נעימים, משחקים וספרים ורופאים המוסמכים לטיפול בילדים שעוברים קורסים והכשרות מיוחדות לכך ויודעים איך "לגשת" לילד חרד על מנת שהטיפול יהפוך לחוויה נעימה ולשגרה שלא מוותרים עליה כבר מגיל צעיר.

מהיכן נובע הפחד?
פחד מטיפול יכול לנבוע מאישיותו של הילד: ילד הוא בהחלט לא מבוגר קטן אלא אדם שלם, עם דעות שונות משל עצמו ופחדים שהוא נושא עימו. היחס עם החברה בגילאים הצעירים אינו מפותח דיו, ופחדים עלולים להיות מוגזמים ומועצמים בגלל חשיפה לסיפורים, לזרים וללא נודע.

במקרים שבהם הילד עדיין לא חווה טיפול, עשוי הפחד לנבוע מחשיפה לפחדים של ילדים אחרים בגן או בבית הספר – ילד שהיה בטיפול ורוצה להרגיש גיבור, מספר לחבריו בהגזמה על החוויות שעבר, ויוצר סיפורי אימה שעלולים להלחיץ את הילדים.

ילדים עם ניסיון קודם כואב וקשה עלולים לחרוד ממשהו אמיתי ומוחשי ובמקרה זה יש להקל עליהם, להרגיע ולהעביר אותם חוויה מתקנת. בקרב מרבית הילדים קיימת חרדה מהמזרק – מפחד הדקירה והכאב הכרוך בה. הפתרון פעמים רבות הוא גז צחוק (ראו בהמשך), המאפשר להם להיות נינוחים ומעלה את סף הכאב.

חרדה מפני חדירה אל הגוף, אף היא חרדה מוחשית וקיימת. הפה, על פי פרויד, הוא אחד המקומות האינטימיים ביותר בגוף ועל כן החדירה אליו היא לא עניין נעים, הן למבוגרים והן לילדים, פיזית ונפשית .הפסיכולוגיה גורסת כי בפה יש נקודות רבות הגורמות עודף תחושה, מה שמקשה עוד יותר על הטיפול.

ולבסוף קיים גם הפחד מהלא נודע – פרידה מההורים עלולה להקשות בעיקר על הקטנים. עד שנות ה-70 לא הרשו להורים להישאר לצד הילד בעת הטיפול אולם כיום הגישה הפוכה בדיוק כדי למנוע את הפחד הזה – וההורים נשארים בחדר הטיפולים באופן עקבי. עכשיו, צריך רק לוודא שההורים מסוגלים לעמוד בטיפול.

זה לא הילד, זה ההורים
מבוגרים רבים נושאים עימם פחדים מהילדות בגלל פרוצדורות שהכאיבו להם או סתם בגלל טיפול לא נעים. לא פעם הם מעבירים את החשש לילדים שלהם, לעיתים בצורה לא מודעת, וכך ילד שטרם חווה טיפול מימיו, עלול למצוא את עצמו חרד בגלל מה שספג בבית.
הורים לעיתים לחוצים בעת ההגעה למרפאה הרבה יותר מהילד, יש כאלה שבוכים עם הילד, שמגיבים בהיסטריה והורסים גם לילד הרגוע שלהם את הביטחון, יש כאלה שמגוננים יתר על המידה, שאפילו הילדים שלהם אומרים להם "תתרחקו בבקשה". זה נכון בעיקר אצל בני הנוער שלא אוהבים שההורים מתייחסים אליהם כמו אל תינוקות ומציצים להם לתוך הלוע.

כיצד מנטרלים פחדים?
אין לכך מתכון קבוע. החשוב מכל הוא להכין את הקטנים בבית. להתייחס לטיפול כאל שגרה בריאותית ולא כאל משהו נורא שהם עתידים לעבור. לדבר על הפחדים, לעבד אותם, לא להגיד משפטים כמו "לא נורא אם יכאב לך" או "אחרי הטיפול הכואב תקבל מתנה".

מכירים לילד את המרפאה בהדרגה – לעיתים לא עושים כלום בפגישה הראשונה, רק מראים לו את הכסא, את הכלים ומה כל אחד עושה. בפעם הבאה כבר אפשר להתחיל לטפל.

בעידן שלנו יש המון ספרים וסרטים שעוסקים ברפואת שיניים באמצעות דמויות חשובות ואהובות כמו דורה, פינוקי או פו הדוב או כל מיני גיבורי-על. הילדים רואים את גיבוריהם הולכים לטיפול שיניים – וגם הם רוצים להיות גיבורי על כמוהם.

אפשרות נוספת היא להביא למרפאה דוגמה מוחשית – חבר שעבר טיפול או את האחים הגדולים של המטופל שיכולים לשמש דוגמה שאין ממה לפחד.

חשוב מאוד לדבר בגובה העיניים של הילד ולא ממקום של התנשאות. הילד שלכם שואל שאלות? הסבירו לו, רכשו את אמונו והוא יראה שהשד לא נורא כל כך.

שימוש בטוח ומועיל בגז צחוק
גז צחוק דורש הסכמה של הילד לשים מסכה על האף. מעבר לכך, שימוש בגז צחוק (Nitrous oxide) במרפאת השיניים - בטוח לחלוטין, מסייע לילדים המטופלים להרגיש נינוחים ורגועים, ומאפשר לרופא לטפל ביעילות בפציינט הקטן. מדוע בעצם מדובר בגז בטוח? משום שהוא מוזרם במרפאה רק בשילוב עם חמצן. שני הגזים הם טבעיים וקיימים באוויר, ועל כן מדובר בפעולה בטוחה במהלכה הילדים מרגישים עקצוץ ותחושת ריחוף נעימה, טעם מתקתק וריח מתוק, ובעיקר – לא חשים את הכאב.

בחירת רופא השיניים לילדכם
יש רופאים עם יותר או פחות גישה לילדים. חשוב מאוד לבחור לילד רופא שיש לו עימו כימיה. רוב הרופאים המטפלים כיום בילדים עברו הכשרות מיוחדות לתחום, ולומדים להפוך את הטיפול באמצעות דמיון מודרך לסוג של מסע בין אבירים ונסיכות. ילד שמגיע למרפאה שזוף – מדברים איתו על גלישה, לילד שאוהב גיבורי-על אפשר לדמות את המסכה, למסכת פנים של זורו וילד שאוהב רובוטים – אפשר לדמות לו את הטיפול לתיקון הרובוט יורה האש. הזריקה יכולה להיות "טיפות קסם" או "נמנמה" – הכל תלוי ביצירתיות של הרופא.

עצות להורים לפני טיפול שיניים של הילד:

* רצוי שתבואו בעצמכם מוכנים נפשית עוד לפני שמכינים את הילדים. הכנת הילד בבית חשובה אבל לא להכין יותר מדי, כי לעיתים גם להורים אין מושג מה יכלול הטיפול ולפעמים אומרים לילד יותר ממה שהוא צריך לדעת.

* הניחו לרופא להסביר את החלק הרפואי. הוסיפו ספר או סרט מסביר.

* אל תוותרו על הטיפול למרות הפחד של ילדכם ומצד שני אל תגררו את הילד בכוח כדי לא לגרום לו טראומה.

* אל תפחדו להשתמש בגז צחוק – מדובר בטיפול שגרתי ומקובל.

* אל תצעקו על הילד ואל תאבדו את העשתונות.

* בחרו רופא שיניים מיוחד לילדים ואל תיקחו את הילד בהכרח לרופא שלכם. כיום יש, למשל, בכללית סמייל רופאי שיניים עם מיומנות מיוחדת אשר עוברים הכשרות מיוחדות כדי להתאים עצמם לפציינטים הקטנים.

 

*** ד"ר ברקוביץ רולי היא מומחית ברפואת שיניים לילדים ברשת מרפאות כללית סמייל.

 

(* תמונה: מאגר כללית סמייל)



נוצר: 12/28/2011 8:05:00 AM
עודכן: 12/28/2011 8:11:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים