חדשות - עשרת הדברות המיוחדות לליל הסדר אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 05/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > חדשות > עשרת הדברות המיוחדות לליל הסדר
  כתבות אחרונות
סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי

שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון

למה לי פמיניזם עכשיו? למה לי פמיניזם עכשיו?

המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות

צלמי עיתון צלמי עיתון "ידיעות אחרונות" מציגים - עשור להתנתקות

צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס

הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

עשרת הדברות המיוחדות לליל הסדר

מאת: תמי לנצ'וט ליבוביץ'
עשרת הדברות המיוחדות לליל הסדר
חג הפסח נחשב לחג המשפחה והדבר בא לידי ביטוי בין היתר בכך שליל הסדר נחוג בחברת אנשים רבים, בני משפחה וחברים. באירוע כזה, לא רק המארחת צריכה להתכונן ולדאוג שהכל יתנהל כשורה. גם לאורחים ישנו תפקיד חשוב בהצלחת הערב.


כשאתם מוזמנים לליל הסדר, השתדלו לנוח לפני הערב, כך שתגיעו רעננים ובמצב רוח טוב. אין כמו עייפות להעכרת האווירה. כמו כן, התלבשו לקראת האירוע באופן הולם. אחרי הכל, זהו ערב חגיגי.

לאחר שקיבלתם הזמנה לליל הסדר ונעניתם בחיוב, במידה וחל שינוי ואחד מכם לא יוכל להגיע (אחד הילדים למשל) אל תיקחו את זה כמובן מאליו, והודיעו על כך למארחת מבעוד מועד. כך היא תוכל להיערך בהתאם ואולי להזמין מישהו נוסף על חשבון המקום שהתפנה. כנ"ל אם ברצונכם להביא איתכם מישהו נוסף. לעולם אל תעשו זאת כהפתעה. המארחת חייבת לדעת מראש בדיוק כמה אנשים עתידים להגיע.

כשאתם מגיעים, הביאו אתכם מתנה, כאשר בפסח מקובל להביא מתנות משפחתיות, ובהחלט אין צורך במתנה אישית לכל אחד מבני המשפחה. אם הבאתם אתכם אוכל לארוחה (לעולם, רק בתאום מראש עם המארחת!) וברצונכם להשאיר את הכלי כמתנה, ציינו זאת במפורש. כך תמנעו מצב בו בסיום הערב המארחת מחזירה לכם את המתנה שהבאתם...

אם החלטתם להביא פרחים, רצוי לעשות זאת בבוקר של אותו יום, כך שהמארחת תוכל לארגן את הפרחים לקראת הערב. בכל אופן, לא משנה מה אתם מביאים, הקפידו על אריזה יפה. כמו כן, לעולם לא מגישים את המתנה בתוך שקית ניילון. הוציאו את המתנה הארוזה והגישו אותה כפי שהיא.

חשוב מאוד לא לשכוח להוסיף למתנה ברכה בכתב יד. אחרי הכל המתנה עצמה אינה מהווה את העיקר אלא ההתייחסות והברכות המתלוות אליה. כשזוג מגיע עם המתנה, כל אחד מבני הזוג יכול להיות זה אשר יגיש אותה. בפרוטוקול המתנות הרשמי האישה היא זו אשר מגישה את המתנה, אולם בהחלט ניתן להתגמש בזה.

לארח
תפקידה של המארחת הוא רב משמעות בהצלחת הערב, ומצריך שימת לב לפרטים, קטנים כגדולים.
עוד לפני שהאורחים מגיעים, דאגי להתלבש בבגדים נאים וחגיגיים שיהלמו את הערב המיוחד, אולם הקפידי שיהיו אלה בגדים נוחים. אחרי הכל, את "עובדת" במהלך הערב.

כשהאורחים מגיעים, המארחת היא זו אשר ניגשת לפתוח את הדלת ומקבלת את פניהם.
כמארחת, תמיד הצטיידי בחיוך וקבלי את האורחים תוך ציון שמם (שלום חיים ואורה...) וכן צייני בפניהם כי את שמחה שיכלו להצטרף אליכם

המארחת היא זו אשר מושיטה ידה לאורחים (האורחים אף פעם אינם מושיטים יד ראשונים). ישנן משפחות אשר נוהגות להתנשק, וזה בסדר, רק כדאי לזכור, נשיקות חברתיות מסוג זה לא אמורות להיות ממש נשיקות פיזיות. כל שעושים למעשה זה להצמיד לחיים ולנשק באוויר. כך נפתרת מלכתחילה בעיית השפתון התמידית, ואולי כך הילדים כבר לא יברחו מנשיקות של דודות...

כשהאורחים מגישים את המתנה, לעולם אל תשתמשי במשפט "אוי, לא הייתם צריכים". פשוט הודי על המתנה בטבעיות.
חשוב להכין מבעוד מועד פינת מתנות, שם תוכלי להניח את המתנות, במקום שאינו גלוי לאורחים. כמו כן, את המתנות לא פותחים לעיני כולם, על מנת למנוע מצב של מבוכה (חיים הביא מתנה יותר יקרה ממני...). במידה ואין הרבה אורחים, את יכולה מדי פעם, בסתר, לפתוח מתנה אחת ולגשת להודות לאורח שנתן אותה.

אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם הכנת יין אחר (אם קיבלת יין לבן, הכניסי
אותו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה).
אם קיבלת שוקולד או ממתק אחר, כבדי איתו את האורחים במהלך הערב.

לאחר שקיבלת את פני האורחים ולקחת מידיהם את המתנה, הובילי אותם לסלון. במידה ולא כל האורחים מכירים זה את זה, מתפקידך לערוך בין כולם היכרות ובכלל זה הציגי שם, עיסוק, מקום מגורים או כל פרט אחר אשר יעזור ביצירת תקשורת ביניהם.
לאורך כל הערב, את אחראית לכך שהאווירה תהיה נעימה, ושאנשים ידברו זה עם זה. אם את רואה שמישהו מהאורחים יושב בצד ואינו מעורב בשיחה, גשי ו"ערבבי" אותו עם שאר האורחים בצורה טבעית, כך שירגיש בנח.

לאחר קבלת הפנים, מתפקידך להזמין את האורחים לשבת ליד השולחן. הובילי כל אורח למקומו (כפי שקבעת וסימנת בעזרת תגי שם מבעוד מועד(.
החשוב ביותר לזכור הוא שגם משהתיישבתם לשולחן והארוחה החלה, האוכל עדיין אינו מהווה את העיקר, ומעל הכל, שמרי על אווירה נעימה ונינוחה של כולם. כך מובטח לך ולאורחייך ערב מוצלח ומהנה.

10 הדיברות לסדר מוצלח

1. אצל ההורים שלי או אצל ההורים שלך?! אחת הבעיות הגדולות של זוגות נשואים, בעיקר צעירים, היא "איפה עושים את ליל הסדר". כל אחד רוצה ומרגיש צורך להיות עם משפחתו, כל משפחה לוחצת לכוון שלה ו...מריבות!
הפתרון האידיאלי, אם ניתן, הוא ששתי המשפחות תערוכנה את הסדר ביחד. כך כולם מרוצים. אם הדבר לא ניתן ליישום מסיבה זו או אחרת, הנכון ביותר הוא לעשות "תורנות שנתית" - שנה אצל משפחה אחת ושנה אצל האחרת. ואתם ההורים - הבינו את הלחץ ואי הנעימות של ילדיכם והתחשבו בהם. אל תלחצו, אל "תעשו פרצופים" ובוודאי שאל תציבו אולטימאטום.
2. הזמנות
יש להכין מבעוד מעוד רשימת מוזמנים, שכן, ליל הסדר הוא ערב שאנשים נערכים אליו זמן רב מראש. לא כדאי להשאיר את ההזמנות לרגע האחרון כי ייתכן ואנשים כבר ערכו תכניות אחרות.
מאחר ופסח הוא חג משפחתי, זה בהחלט לא הזמן "לחיסול חשבונות" עם בני משפחה, ובהחלט כדאי להזמין את כל הנמנים על המעגל המשפחתי שהחלטתם להזמין.
כמו כן, ניתן לצרף גם חברים ובהחלט יפה לזכור להזמין אנשים ערירים, כאלה שאין להם משפחה ועולים חדשים, אחרי הכל, אחד מסממני החג הוא "כל דכפין".
3. עריכת שולחן
מאחר וליל הסדר נחוג בדרך כלל בהשתתפות אנשים רבים, חשוב להסדיר מראש את מקומות הישיבה ולסמנם בתגי שמות מתאימים. כך מונעים מראש מצב של "לרוץ לתפוס מקום", מי רוצה לשבת ליד מי, מי לא רוצה לשבת ליד מי וכד'. מקובל להושיב הורים ליד ילדיהם הקטנים, ואילו את הילדים הגדולים להושיב ביחד. כך יהיה נעים יותר לא רק לילדים אלא לכל המסובים.
4. היכרות
במידה ולא כל האורחים מכירים זה את זה, חשוב לערוך היכרות בין כולם, כך שירגישו בנח במהלך הערב. המארחים הם האחראיים להציג כל אורח בשמו, עיסוקו ואולי גם פרטים נוספים כמו מקום מגורים או הקשר למשפחה. כך יופשר הקרח ולאורחים יהיה קל ונעים יותר להתערבב בינם לבין עצמם ולתקשר. זה גם המפתח לערב נעים.
5. מתנות
פסח הוא חג המתנות וכשמוזמנים לליל הסדר, למשפחה או לחברים, בהחלט לא באים בידיים ריקות. מאידך, אין צורך להיסחף ולקנות מתנות יקרות ערך ובוודאי שלא כדאי להיגרר לתחרות על המתנה הגדולה והיקרה ביותר. בפסח, נהוג להביא מתנות משפחתיות, כאלה שכל בני המשפחה ייהנו מהן, ובכלל זה, כלי בית שימושיים, חפצי נוי (בתנאי שמכירים את טעמם של המארחים), ספרים, אלבומים, דיסקים וכד'.

מאחר וכל משפחה מקפידה על נושא הכשרות בפסח באופן שונה, כדאי להימנע מלהביא משקאות ומאכלים, שכן אם תביא מזון שאינו עומד בסטנדרט של אותה משפחה, עלול להיווצר מצב מביך לשני הצדדים. כמו כן, יפה להביא פרחים אולם רצוי לשלוח אותם כבר בבוקר. אפשר גם לדאוג לסידור הפרחים המרכזי אשר יונח על שולחן הסדר, אולם זאת יש לעשות רק בתאום מוקדם עם המארחת.
המארחים - את המתנות מניחים בצד על שולחן או בחדר, ובכל אופן, לא פותחים אותן לעיני האורחים. הסיבה לכך היא בכדי לא להביך אורח שהביא מתנה קטנה יותר ובכדי לא ליצור תחרותיות בין האורחים
6. קריאת ההגדה
לכל משפחה יש את הנוהג שלה לקריאת ההגדה. יש בתים שבהם עורך (או עורכי) הסדר הוא זה אשר מקריא את ההגדה כולה ויש בתים בהם כל האורחים משתתפים, וכל אחד קורא קטע מן ההגדה. שאתה מתארח, כבד את הנוהג של המארחים. אם רק עורך הסדר מקריא - אל תידחף ואל תתנדב לעזור לו. אם כולם מקריאים לפי תור, אל תנסה להתחמק ושתף פעולה.
טיפ: בדרך כלל, חלוקת קריאת ההגדה בין כל האורחים יוצרת אווירה נעימה יותר והיא גם משאירה את האורחים ערניים.
7. סעודה
אחרי הכל, האוכל עדיין תופס חלק מאוד משמעותי מליל הסדר. מקובל להגיש מזון מסורתי ובכל אופן, חשוב לזכור שלרוב המארחת טורחת המון לקראת הערב. חשוב לזכור להביע בפניה את ההערכה על הטרחה וזה בהחלט אינו הזמן המתאים למתוח ביקורת או לתת עצות בסגנון: "כשאני מכינה את הקניידלעך...".
כמו כן, ישנן משפחות בהן נהוג לחלק את הכנת המזון בין המשתתפים. כל אחד מביא איתו משהו, בתאום מוקדם עם המארחת. במידה ולא סוכם עם המארחת על חלוקת הכנת המזון, אין להביא אוכל בצורה וולונטרית ובלתי מתוכננת
8. יין
במהלך הערב, חובה לשתות ארבע כוסות. כמארח, חשוב להכין גם מיץ ענבים לילדים וכן למבוגרים שאינם שותים יין. כאורח, אתה בהחלט יכול לומר שאינך שותה יין ולהעדיף מיץ ענבים. זה לגיטימי!
אם מישהו הביא יין, חובה להגיש אותו במהלך הארוחה, גם אם הכנתם יין אחר (אם קבלתם יין לבן, הכניסו למקרר, כך שיהיה צונן להגשה בזמן הארוחה.
9. לבוש ורעננות
כשאתם מוזמנים לליל הסדר, השתדלו לנוח לפני הערב, כך שתגיעו רעננים ובמצב רוח טוב. אין כמו עייפות להעכרת האווירה. כמו כן, התלבשו לקראת האירוע באופן הולם. אחרי הכל זהו ערב חגיגי.
10. במוצאי החג להתקשר, לשלוח מייל או ס.מ.ס. "תודה על ערב חג נחמד ונעים".

חג שמח !



נוצר: 4/18/2008 6:39:00 PM
עודכן: 4/18/2008 6:44:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים