חדשות - חדשות ירוקות אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 04/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > חדשות > חדשות ירוקות
  כתבות אחרונות
סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי

שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון

למה לי פמיניזם עכשיו? למה לי פמיניזם עכשיו?

המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות

צלמי עיתון צלמי עיתון "ידיעות אחרונות" מציגים - עשור להתנתקות

צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס

הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

חדשות ירוקות

מאת: איריס לקנר
חדשות ירוקות
אם גם אתם בקונפליקטים בין המוסר בהתייחס לצריכת המים לבין הקפתכם בצמחי נוי, תבלין וצמחיה בכלל מסביבכם, מיטב המוחים התכנסו כאן לעוץ לכם עצות שימושיות.




* רוצים לחסוך במים במדשאה ?
אל תשקו לפי תחושה – אלא בצורה מדודה

כשנושא החיסכון במים עולה לדיון ציבורי, התמונה הראשונה שמופיעה בראשם של רבים וגם מעל דפי העיתונות היא של השקיית מדשאות ומיד יש הממליצים לעקור את המדשאות.

בקמפיין שמתנהל נגד הדשא יש מימד רב של הטעיה. חלק מהעצים הגדולים יונקים כמויות מים גדולות יותר היישר ממי התהום לצורך קיומם ואיש לא מציע לעקור אותם בשנים שחונות, ובצדק. על פי התוכנית הרב שנתית שאישרה הממשלה, בתוך מספר שנים יהיה די מים לכולם ולכן כל שצריך הוא לעבור את השנים הקשות בצורה שקולה ואחראית.

לדברי אודי לונדנר, מנכ"ל חברת דנאור רון, השקיה מושכלת של דשא יכולה לתרום באופן משמעותי לחיסכון במים בסדר גודל של עד עשרות אחוזים. בחלק מהמקרים בעלי מדשאות שרואים שמצבו של הדשא שפוף מזדרזים להשקות אותו בכמות כפולה. לעיתים, הדשא סובל ממחלה או מזיק שיש צורך לזהות ולטפל בו וההשקיה המופרזת רק מרעה את המצב ויוצרת מעגל קסמים.

הרוב המכריע של בעלי המדשאות מפעיל את מערכת ההשקיה או משקה בצינור על פי תחושה. השקיה בדרך זו גורמת ברוב המקרים לבזבוז מים. גם המלצה של זמן ההשקיה אינה יעילה כיוון שיש הבדלים עצומים בכמויות המים שהדשא מקבל לפי קוטר הצינור או הפתחים במערכת ההשקיה, הלחץ של המים שמספקת הרשות המקומית ואפילו הבדלים משמעותיים בין שעות היממה בהתאם לצריכת המים בישוב.

על מנת לדעת שאתם משקים בכמות הנכונה יש לבצע השקיית ניסיון: לבדוק את קריאת המונה, להשקות בדרך הרגילה ולבדוק שוב את קריאת המונה. ההפרש יספק לכם את הנתון על כמות המים שצרכתם בפרק זמן זה.

דשא במצב ירוד מצביע ברוב המקרים על בעיה של מזיקים או מחלות ולא בהכרח על השקיה מועטה. בחודשי הקיץ דרני זבליות (תולעים לבנות בשרניות) בוקעים בהמוניהם מהביצים שהוטלו בתוך קרקע המדשאה על ידי חיפושיות הזבל ואוכלים במרץ את שורשי הדשא. מומלץ לרסס פעמיים בעונת הקיץ את הדשא ואת סביבתו בקונפידור במינון של 10 סמ"ק קונפידור מדוללים ב-3 ליטר מים לכל 100 מ"ר דשא ולהשקות היטב מייד לאחר הריסוס במשך כחצי שעה.

זחלי עשים (פרודניה הוא אחד מהם) הפועלים מעל הקרקע, עלולים לחסל מדשאה ולאכול אותה בתוך ימים ספורים. העשים הם חרקים בעלי ארבעה גלגולים: פרפר, ביצים, זחל וגולם, הפעילים בחודשים יוני – ספטמבר. זחלי העשים תוקפים את הדשא ואוכלים את העלים והשלוחות. פיזור מקסגארד באמצעות מדשנת איזי הנד, אחת לחודשיים בקיץ יגן על הדשא מפגיעתם של הזחלים וחרקים אחרים וידשן את הדשא.

בתנאי הלחות של הקיץ, פטריות עלולות לתקוף את הדשא, בייחוד כשהוא במצב ירוד. מחלות כחילדון וקימחון ניתן להדביר באמצעות ריסוס בפוליקור.

הסכנה לדשא בחודשי הקיץ אינה מתבטאת רק במזיקים ופטריות. העשבים צרי העלים החד שנתיים נובטים באביב, משתלטים על שטחים בדשא ויוצרים מטרד אסתטי. בקיץ הם פורחים, בסתיו מייצרים זרעים ועם בוא החורף מתים והזרעים ממתינים לאביב.

בכל הקשור לטיפול בעשבים הדרך המומלצת להתמודד עם עשבי הקיץ צרי העלים היא למנוע את נביטתם באמצעות מונע הצצה - רונסטאר. הדרך להשמידם לאחר שכבר נבטו באביב היא להוציאם אחד אחד באמצעות סכין עישוב. מי שסובל מבעיה זו צריך לזכור לטפל בה בסוף החורף הבא, למרות שבמועד זה הדשא יראה לו נקי מעשבים וידמה כאילו הבעיה נפתרה.

מומלץ לכסח את הדשא גבוה ככל האפשר ובתדירות של אחת לשבוע. כדאי לכסח את הדשא כשהוא יבש ובכל כיסוח יש להקפיד להוריד לכל היותר את השליש העליון של העלה.

בעלי גינות שנתקלים בבעיות או שאלות מציקות מוזמנים לפנות לקו הייעוץ הטלפוני של דנאור רון: 1-700-700-940 ולקבל מענה ממומחי החברה.

* כיצד תעשירו את הגינה בצמחים מרהיבי עין שאינם צורכים כמויות מים גדולות ?

למרות המשבר החמור במשק המים והתייקרות תעריפי המים לגינון, ציבור חובבי הגינון אינו ממהר לעבור לצמחים חסכניים במים. יתכן שהסיבה לכך היא התדמית השגויה של צמחים חסכניים במים כצמחים בעלי אופי מדברי שמשרים חזות עגמומית.

צמחים חסכני מים אינם בהכרח צמחים מדבריים וחסרי חן, אומרת האגרונומית ציפי סלונר ממשתלת סלונר בסתריה. צמחים חסכני מים הינם צמחים אשר הסתגלו לצמוח במשטר מים מצומצם.

ניתן למצוא ביניהם צמחי תבלין ותועלת או צמחים נאים ביותר בעלי פריחות מדהימות, לדוגמה קסלפיניה פוליצרימה, פיגם מצוי (רוטה), נר לילה ורוד, אלוורה, פרובסקייה "בלו ספייר" ועוד.

חשוב לזכור כי גם צמחים חסכני מים זקוקים להשקיה מסודרת בתקופת הגידול הראשונה עד לביסוסם.

על מנת לסייע בזיהוי הצמחים החסכניים במים, שולטו במשתלת סלונר כל הצמחים חסכני המים בעזרת שלטים שצבעם כחול לעומת השלטים הלבנים שבהם משולטים כל שאר צמחי הגן. השלטים כוללים מידע המתאר את מאפייני הצמח, תנאי הגידול ועמידותו.

האגרונומים של סלונר ממליצים על מספר צמחים חסכניים במים:

פיגם מצוי (רוטה)-
שיח רב שנתי המגיע לגובה של 50-100 ס"מ, בעל פריחה צהובה בתפרחות דמויות סוכך באביב.
קיימת אמונה האומרת שבכוחו של הפיגם לעצור את השדים ולגרש את עין הרע וכך בעדות ישראל רבות משמש הפיגם כמגרש שדים ורוחות וכמביא ברכה לבית ולשוכניו.
בנוסף לאמונה זו משמש שמן הפיגם לריפוי מחלות רבות, לדוגמה - להקלה על כאבי פרקים, כאבי אזניים, קומפרס לחזה בעת הצטננות ועוד.
מי שרוצה ללמד את הילדים כיצד לגדל זחלים של פרפר זנב הסנונית יכול לגדל פיגם גם לצורך זה...

קאספליניה יפייפיה
Caesalpinia pulcherrima
שיח גדול ואוורירי אשר הגיע אלינו ממקסיקו הרחוקה.
הצמח מדהים בפריחתו הצבעונית והמרשימה.
גובהו ורוחבו כ-1.5-2 מטר. השיח נשיר בחורף אך מתחדש באביב.
מצויין לשלבו בגינה חסכנית במים אך שימו לב- הזרעים רעילים.

נר לילה ורוד (ברלנדיירי)
onagraceae speciosa
צמח משתרע עמיד ביותר היוצר בעת פריחתו בקיץ מרבדים ורודים יפייפיים.
ניתן לשתלו באיזורי שמש מלאה או חלקית.
נכנס בחורף לתרדמה ומתחדש באביב.
הצמח יוצר ספיח רב ומתפשט בגינה.

אלוורה
aloe barbadensis
צמח סוקולנט רב שנתי בעל עלים ארוכים קוצניים ובשרניים מאד.
לצמח עמודי פריחה בצבע כתום או צהוב.
העלים מלאים בג'ל שעוזר לטיפול בכוויות ובעיות עור שונות.
ניתן לחתוך עלה מחלקו התחתון של הצמח, להשתמש בג'ל ולשמור במקרר עד 5 ימים.
בימים חמים אילו של שיזוף יתר עדיף לגדל בחצר שיח אלוורה יפה במקום להשתמש במשחות שעלולות להזיק.

פרובסקיה 'בלו ספייר'
Perovskia Blue Spire
צמח רב שנתי, רדום בחורף - מתעורר באביב.
בעל עלווה משוננת ירוקה-אפורה וריחנית.
פריחה מקסימה בתכלת-סגלגל באביב ובקיץ.
מגיע לגובה של 1.5-1.2 מטר ולרוחב של מטר אחד.
רצוי לגזום נמוך ענפים שסיימו לפרוח.

ניתן לקבל יעוץ בבחירת צמחים חסכניים במים במשתלה ובטלפון: 08-9410577

* גינת תבלין – ללא השקיה

בעקבות משבר המים בחישתיל ממליצים על צמחי תבלין - לבנדר, ער אציל ורוזמרין – שאינם דורשים השקיה לאחר ההסתגלות

בואו נחשוב טיפה!
כידוע, מפלס הכנרת הולך ויורד.
זה הזמן לחשוב על שינויים שניתן לעשות בגינה על מנת לחסוך במים. אחת הדרכים היא לשתול בגינה צמחים שאינם דורשים השקיה.
משתלות חישתיל, יצרני צמחי הנוי והתבלין הגדולים בישראל, ממליצים על צמחי תבלין לבנדר, ער אציל ורוזמרין שלאחר תקופת הסתגלות באדמה אינם זקוקים למים בכלל. את הצמחים ניתן להשיג במרכזי גינון ברחבי הארץ.

לבנדר (אזוביון)
שמו הלטיני של הצמח נגזר מהמילהLavare שפירושה לרחוץ. עלים ופרחים של הצמח היו מקובלים במזרח העתיק וברומא לבישום מי האמבטיה ומכאן השם. בחבל טירול שבאוסטריה נחשב הצמח לקדוש והאגדות מספרות שם שאפילו מכשפות הבורחות מפני השדים, מוגנות מכל רע בשעה שהן מתבצרות בשדה אזוביון. בטוסקנה השתמשו בו כקמע להרחקת עין-הרע מילדים ומתינוקות.
שמן וחומץ שהושרו בהם פרחי אזוביון, מוסיפים טעם מיוחד לתבשילים כמו: צלי בשר, סלטים, מנות אחרונות ותה. עיקר השימוש בו הוא בתעשיית הבשמים ובתעשייה הרפואית. ברפואה העממית הוא משמש לטיפול בשיעול, קצרת, מחלות דרכי עיכול, שפעת נזלת, נפיחויות, כוויות ופצעים.
זני לבנדר מומלצים: לבנדר דנטטה, לבנדר מדריד, לבנדר קיו-רד ולבנדר פינטה

ער אציל
הוא אזרח הארץ ואגן הים התיכון. עליו, יבשים או ירוקים, ידועים בשפה העממית בשם "עלי דפנה". הם משמשים לתיבול מאכלי בשר, צלי, דגים, ירקות, כבושים, מרקים, דבלים, פירות יבשים, רטבים, חומץ וריבות. פירותיו הקטנים של הער דומים לזיתים ומכילים אחוז גבוה של שמן. לא מן הנמנע כי "עץ השמן" המופיע בתנ"ך ובספרות חז"ל, הוא הער האציל. ערביי ארץ ישראל עוצרים מהם שמן, המשמש כמרכיב ריחני ורפואי חשוב בתעשיית הסבון הביתי, העשוי משמן זית במיתולוגיה ובספרות היוונית והרומית ידוע הער האציל בשם דפנה, על שמה של הנימפה דפנה אשר נסה על נפשה מפני אפולו, האל מוכה האהבה. במנוסתה קפאו איבריה, קליפה קשה עטפה את גופה, תלתליה הפכו עלים וזרועותיה ענפים, ורק זיו יופייה השתמר בברק העלים של העץ הקרוי על-שמה.
השמן המופק מן הפרי ידוע בפעולתו הקטלנית על חיידקים ופטריות עור. ברפואה הטבעונית משתמשים בו להורדת לחץ דם, האטת דופק מואץ, מניעת עששת שיניים וכמשחה לטיפול בשיגרון.

רוזמרין
מקור השם הלטיניRosemarinus פירושו 'טל הים'. גרסה נוספת לשם Rosemary קשורה בסיפור המשפחה הקדושה שברחה למצרים. מרים הקדושה, כך מספרת האגדה, נשאה את בנה בחיקה וברחה מפני חיילי הורדוס למצרים. לעת ערב כיבסה את שמלתה ותלתה אותה על שיח רוזמרין שפרחיו היו צחורים כשלג. לעת בקר כשלבשה את שמלתה הפכו פרחי הרוזמרין לכחולים, על כן הוא נקרא בפי עמים רבים ורד מרים (ורד – Rose מרים – Mary).
צמח תבלין מעניין במיוחד! יש מסביבו ואודותיו פולקלור רב ומרתק! לדוגמא, הרוזמרין הוא אחד מצמחי הקטורת והבושם העתיקים ביותר. כאשר מבעירים ענף קטן של רוזמרין, אומרים שהריח המופץ מטהר את המקום מהשליליות הסביבתית. היו נוהגים לשרוף ענפי רוזמרין במקדשים ביוון העתיקה כדי לגרש רוחות רעות ולסלק חוליים. היוונים הקדמונים נהגו לענוד זרי רוזמרין על ראשי ילדיהם, סגולה לחידוד הזיכרון.
הנח ענף קטן טרי של רוזמרין מתחת לכר והחלומות הרעים יסתלקו או שים ענף טרי מתחת למיטה ומובטחת שנת ישרים טובה. מחרוזת צוואר עשויה מענפי רוזמרין היא סגולה לשימור הנעורים.

בימי הביניים נהגו לתבל בשרים מלוחים בעלי רוזמרין. באנגליה של המאה השבע – עשרה היו מפזרים את ענפיו בבית המשפט כדי להגן על השופטים מפני מחלת קדחת בית הסוהר שחלו בה אסירים שהובאו לדין.
באיטליה הוא נחשב לאחד התבלינים החשובים לתיבול מיני בשר, בעיקר בשר כבש. במטבח הצרפתי מתבלים בו מרקים, תבשילי ירק, צלי בשר, דגים, שימורי דגים ותה. בתעשייה הקוסמטית הוא משמש להכנת בשמים, סבונים דאודורנטים, משחות שיניים ותכשירים להבהרת השיער.
ברפואה העממית הוא משמש לטיפול בלחץ דם נמוך, בדלקות אוזניים, גרון, עיניים, כאבי ראש ולהרחקת כינים שבשיער הראש.

לרוזמרין זנים רבים המתחלקים ל-2 קבוצות עיקריות לפי אופי הצימוח:
1. רוזמרין זקוף - גדל לגובה. גובהו מגיע עד 1.5 מ' ורוחבו כמטר (צמח מבוגר). מתאים לשתילה כאשר גודל השטח מוגדר.
2. רוזמרין זוחל - מתפרס לצדדים ומשתפל. מתאים במיוחד לשתילה על משטח גבוה (אדנית או סל תלויים) כך שיוכל להשתלשל מטה או כאשר רוצים כיסוי לשטח אדמה רחב.

זני רוזמרין מומלצים: רוזמרין זוחל בלו-לגון, רוזמרין זקוף ברביקיו ורוזמרין זוחל חיפה.

* למה לקנות לימון יקר, כשאפשר לגדל את העץ לבד....
משתלות גבעת ברנר עורכות מפגש לסיום שנת השמיטה שיוקדש לנטיעה וגידול של עצי הדר ולשימוש בפירותיהם
יום שישי, 12 בספטמבר. כולל סיור בחלקת פירות הדר. ההשתתפות ללא תשלום!
הקיץ עוד לא הסתיים. הלחות המעיקה עדיין כאן, אבל עונת ההדרים מתחילה כבר בחודש ספטמבר עם פירות ההדר הראשונים.
חובבי הלימונים שאינם רוצים להמשיך ולשלם עבורם הון תועפות, יכולים לגדל אותם לבד בגינה או במיכל על הגג. כך תוכלו להכין לימונדה טריה בכל בוקר מפירות שנקטפו זה עתה עם צמחי תבלין שגם אותם תוכלו לגדל בכוחות עצמכם.
גם את פירות ההדר האחרים אפשר לגדל לבד ולהנות מאספקה שוטפת וטריה ללא תשלום כל העונה, להכין לבני המשפחה כוס מיץ טרי לפני שהויטמינים מספיקים להתחמק ממנה, לרקוח ריבות מהקליפות ולהשתמש בפירות לאינסוף מאכלים ותבשילים.
בראש השנה מסתיימת שנת השמיטה. ציבור שומרי המסורת והרשויות והארגונים ששמרו את השמיטה כהלכתה יוכלו לחזור לנטוע ולטפח את הצמחייה. בשנת השמיטה מותר לבצע בגינה עבודות הכרחיות בלבד ולכן כעת הזמן לגזום את הצמחים ולדשן את האדמה.

משתלות גבעת ברנר יערכו ביום שישי, 12 בספטמבר, בשעה 10:00 מפגש חובבי גינון שיוקדש לנטיעת פירות הדר, טיפול בהם והשימוש בפירות למטרות שונות. כן תינתנה המלצות לעבודות שמומלץ לבצע עם סיום שנת השמיטה כדי לחזק את הגינה. במפגש ירצה האגרונום אהרון ברגר. במסגרת המפגש יינתן דגש על הטיפול הנכון בעצי הדר בכלל ובעצי לימון בפרט. לאחר ההרצאה יתבצע סיור הדרכתי בחלקת עצי ההדר. המפגש והסיור פתוחים להשתתפות ללא תשלום, אך מומלץ להזמין מקום מראש בטלפון: 08-9443952
בעלי גינות גדולות יכולים לנטוע את עצי ההדר ה"קלאסיים": פומלית, אשכוליות רגילות או אדומות, תפוז שמוטי או וושינגטון, קלמנטינות, אשכולית אדומה ,פומלה וזנים אחרים .קיימים זני לימונים הפורחים ומניבים לאורך השנה כגון זני הלימון "יוריקה" ו"וילה פרנקה". כל אלה הינם עצים הדורשים שטח של 20-30 מ"ר בבגרותם. מי שאינם משופעים במקום יוכלו להנות מעצים ננסיים המתאימים לגינה קטנה ו/או לשתילה במיכלי גידון כמו הקומקווט (תפוז ננסי) והלימקווט (לימון ננסי), המשמשים גם לנוי. מי שמתקשים לבחור בין הזנים יכולים לרכוש עצי הדר המכילים מגוון של זנים ביחד וכך להנות מפירות רבים וממראה מרתק בגינה.

ב-26 בספטמבר יערך במשתלות גבעת ברנר מפגש "עץ הרימון נתן ריחו" שיוקדש לגילויים חדשים על סגולות הרימון והכרות עם מוצרי טיפוח ומזון על בסיס הרימון. ב-11 באוקטובר יערך שוק איכרים לקראת חג הסוכות. ארועים נוספים במהלך הסתיו: תחרות עיצוב ברקפות, יריד מכירות של רקפות ופקעות, מפגש חליטות תה ומפגש שיוקדש לירקות וצמחי תבלין הודיים: טפיוקה, מורינגה, קארי וג'ינג'ר.


תוכנית המפגשים המלאה מתפרסמת באתר:http://www.gardens.co.il


מידע והמלצות בנושא הטיפול בדשא באתר:http://www.scotts.co.il


פרטים נוספים באתר משתלת סלונר:http://www.sloner.co.il


ניתן ללמוד עוד על צמחי תבלין ולברר מקומות רכישה באתר הנוי והתחביב של חישתיל:
www.hishtil.com




חדשות ירוקות
נוצר: 9/6/2008 7:47:00 PM
עודכן: 9/6/2008 7:57:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים