חדשות - מיהי המלכה אסתר ומדוע יש לדבר בשבחה אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 03/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > חדשות > מיהי המלכה אסתר ומדוע יש לדבר בשבחה ?
  כתבות אחרונות
סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי סוד הקסם של מוחסן מחמלבאף – החבר האמיתי של הקולנוע הישראלי

שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון שנת 'הקהל' ברובע היהודי בירושלים, בסימן אחדות ושוויון

למה לי פמיניזם עכשיו? למה לי פמיניזם עכשיו?

המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות המועצה להנצחת הרצל מצדיעה לנשים ציוניות

צלמי עיתון צלמי עיתון "ידיעות אחרונות" מציגים - עשור להתנתקות

צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס צרצרפיס - הפעם בנושא 'קורות חיים' - הוכרזו הזוכים בתחרות 140 התווים של מפעל הפיס

הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים הכנס הבינלאומי ה-35 לגנאלוגיה יהודית, בירושלים

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

מיהי המלכה אסתר ומדוע יש לדבר בשבחה ?

מאת: מערכת Iwomen
מיהי המלכה אסתר ומדוע יש לדבר בשבחה ?
אסתר המלכה היא גיבורת מגילת אסתר ונס ההצלה של חג הפורים. במגילת אסתר מתוארת כאשתו של אחשורוש לאחר ושתי ועל פי חז"ל, היא גם אחת משבע נביאות שהיו בעם ישראל בתקופת המקרא.

היא גם הדמות הנשית שזכתה לתיאור המפורט ביותר בתנ"ך ואישה שעברה מהפך, מנערה פסיבית המבצעת את כל מה שבן דודה ובעלה אומרים לה לדמות יוזמת ומניפולטיבית, העומדת על שלה.


מקורות
אסתר בת אביחיל מגיעה משבט בנימין ומגולי יהודה שגלו לבבל בימי המלך יהויכין.
היא גדלה אצל מרדכי שהיה בן דודה לאחר שהוריה נפטרו.
השם הפרסי של הגיבורה: "אסתר", לקוח משמה של האלה הבבלית אִשתר - אלת האהבה, הפריון, המיניות והמלחמה או מן המילה הפרסית star (כוכב); ואילו שמה היהודי הוא "הדסה" כשמו של שיח ההדס – הוא אחד מארבעת המינים .
שורש המלה אסתר הוא ס-ת-ר. שמה מבטא את עצם מהותה - היכולת לחדור מבעד לחומות ההסתר ולהבחין באלוקים גם במקומות שאחרים לא היו מסוגלים.

על שמה העברי של אסתר, הדסה, נקראה ההסתדרות הציונית הדסה - שייסודה היה בזמן פורים.

סיפורה של מלכת אסתר
על פי המסופר, בעקבות סירובה של ושתי המלכה, אשת אחשוורוש, להיענות להזמנה של בעלה להופיע במשתה מלכותי בפני אורחיו הגברים, ביקש אחשוורוש להחליפה במלכה אחרת. לשם כך, נערכו חיפושים בכל 127 מדינות ממלכתו:
כאשר חיפש המלך אחשוורוש אישה במקום ושתי, נלקחה אסתר אל בית המלך ונבחרה להיות המלכה בגלל יופיה.
לימים, סירובו של מרדכי להשתחוות בפני המן, ראש שרי המלך, הביא את המן ליזום את השמדת היהודים. המן קיבל את הסמכת אחשוורוש לביצוע ההשמדה בי"ג באדר. צו הנושא את שם המלך וחותמת טבעתו נשלח לכל רחבי הממלכה והוקם עץ לתליית מרדכי היהודי.
לאחר שסיפר מרדכי לאסתר את דבר המזימה, ביקש ממנה לפנות אל המלך בבקשה לביטול הגזירה. אסתר חששה בתחילה מפאת הסיכון בפנייה ישירה מצדה אל המלך, מבלי שהוא עצמו יזם את המפגש. מרדכי השיב לה בתוקף כי לנוכח הסכנה ליהודי הממלכה, אין לה ברירה אלא לבצע את תפקידה.
אסתר נענתה להוראה, הסתכנה במוות ופנתה לאחשוורוש בבקשה לביטול הגזירה.
במקביל להסכמתה, קרא מרדכי בשמה של אסתר - לכל יהודי שושן לצום שלושה ימים (ומכאן מצוות תענית אסתר ) לשם הצלחת המשימה ולהצלתה של אסתר מתגובה קיצונית וכעוסה של המלך ליוזמת הפנייה הישירה.

מקץ שלושה ימים הלכה אסתר למלך אחשוורוש וביקשה ממנו להצטרף אליה למשתה. יום לאחר מכן ביקר אותה המלך, יחד עם המן, ואז גילתה לו אסתר את דבר היותה יהודיה. היא ביקשה ממנו את ביטול גזירת ההשמדה, ואת דבר אחריותו של המן על ההחלטה.
באמצעות סדרת תחבולות היא הצליחה להפיל את המן מרום מעלתו ולהציל את העם היהודי.
אחשוורוש נענה לבקשת אסתר, והגזירות בוטלו. את המן ובניו הורה לתלות על העץ שהוא עצמו הקים לשם תליית מרדכי. את מרדכי מינה אחשוורוש למשנה למלך.

לפי חז"ל, היא גם תבעה לאחר מכן מאנשי כנסת הגדולה שייקבע החג ותיקבע המגילה לדורות, ולאחר דין ודברים קיבלה את מבוקשה.

בחצר המלוכה התנהגי כמלכה !
לפי מנהג החצר, ניתנו לאסתר שבע נערות שישרתו אותה. אסתר לא רצתה לשכוח מתי חלה השבת, ולכן העניקה להן שמות המציינים את ימי השבוע. בחברה מעמדית כמו בפרס העתיקה, היא יכלה לקרוא להן בלי בעיות 'ראשון' 'שני' 'שלישי' וכו', אך היא ידעה שזו תהיה פגיעה עמוקה בכבודן האישי ובערכן האנושי.
במקום זה, היא העניקה להן שמות שירמזו באופן מכובד על היום בשבוע. לראשונה, למשל, קראה חולתא שמשמעותה תחילה, לשנייה קראה רוקעיתא להזכיר את הרקיע שנברא ביום השני, וכן על זאת הדרך. בסופו של דבר כולן התגיירו והפכו ליהודיות, למרות שזו בהחלט לא הייתה כוונתה של אסתר.

הדמות
תיאור דמותה של אסתר הוא יוצא דופן בין תיאורי הנשים במקרא מבחינת פיתוחו הספרותי ועושר הפרטים וההתרחשויות בסיפור המגילה.
אסתר משתלבת בחצר מלך שהיא רוויית תככים, ולבקשת מרדכי לוקחת על עצמה סיכון כבד - ויוזמת בניגוד למקובל - מפגש עם המלך על אף שלא זומנה אליו.
כפי שעולה מתוכנה של עלילת המגילה, עוברת אסתר שינוי גדול ומהותי: מאישה נשלטת ופסיבית המופעלת על ידי מרדכי, לאישיות נחושה והחלטית הפועלת בנחרצות מתוך שיקול דעתה העצמאי. בסביבה רוויית יצרים, תשוקות ומאבקי כוח היא נוקטת בתחבולות, מגלה אומץ לב, חוכמה, מסירות וסולידריות עמוקה עם בני עמה.


ונסיים בביטויה של אסתר באומנות...
ראשית, בקולנוע : על דמותה ותקופתה של אסתר נעשה מספר רב של סרטים, כאשר האחרון שבהם על סיפור המגילה של אסתר יצא, בשנת 2006, ונקרא:"לילה אחד עם המלך" ("One Night With The King") בכיכובם של טיפאני דופונט, המגלמת את אסתר, ולוק גוס בתור המלך חשיארש הראשון (King Xerxes), המוכר כאחשוורוש במגילה.
את דמותה של אסתר ציירו אומנים רבים במהלך השנים: החל מרמברנדט, דרך אנדראה דל קסטגנו ועד ז'אן ויקטור.




נוצר: 3/11/2009 9:22:00 AM
עודכן: 3/11/2009 9:24:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים