העצמה נשית - צוואה – טוב מוקדם מאשר לעולם לא אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 18/04/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > העצמה נשית > צוואה – "טוב מוקדם מאשר לעולם לא"
  כתבות אחרונות
סדנת סליחות לנשים, תתקיים במלון הבוטיק The way inn סדנת סליחות לנשים, תתקיים במלון הבוטיק The way inn

'אליסקה בארץ הסריגה' - נא להכיר את האופנאית מריה זברין 'אליסקה בארץ הסריגה' - נא להכיר את האופנאית מריה זברין

ג'מילה אבו סווי בתערוכת צילום ג'מילה אבו סווי בתערוכת צילום "תמונה מגדרית"

מעמד האישה בקזחסטן - יום האישה הבינלאומי 8.3 מעמד האישה בקזחסטן - יום האישה הבינלאומי 8.3

צוואה – צוואה – "טוב מוקדם מאשר לעולם לא"

חוק השוויון בנטל הגנה מלאה על זכויות ומעמדן של הנשים בצה חוק השוויון בנטל הגנה מלאה על זכויות ומעמדן של הנשים בצה"ל

"מוזות" - המותג איתו מציינת נתניה את יום האישה הבינלאומי

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

צוואה – "טוב מוקדם מאשר לעולם לא"

מאת: גילעד ושדי ,עו"ד ומגשר

איש מאיתנו אינו אוהב להרהר במחשבות על סיום חייו, והלוואי ויכולנו לחיות עד אין קץ אך המוות זהו שלב בגלגל החיים, שלב אחרון וסופי. למותו של אדם יש השלכות רבות על האנשים שהשאיר אחריו. במרבית המקרים עדיף כי בטרם לכתו ישאיר אדם "הוראות הפעלה" לממון ולרכוש שהשאיר אחריו.



"הוראות ההפעלה" הן כמובן צוואתו של אדם. צוואה, מעצם הגדרתה, כוללת את פירוט בקשותיו של אדם וכן הוראות כיצד יש לחלק את רכושו לאחר מותו.

כמעט ואין הגבלות חוקיות על הנכתב בצוואה ואדם רשאי לכלול בה בקשות שונות וסדר חלוקה של רכושו בכל צורה ואופן. אין זה הכרח שאדם יוריש את רכושו למשפחתו, הוא יכול להוריש את כל רכושו לחבר קרוב, לשכן, למטפלת ואף לתרום את רכושו לקרן צדקה, למדינה, למוסד כלשהו וכדומה.

ישנם סוגי צוואות שונים המוזכרים בחוק הירושה :

צוואה בכתב – צוואה זו נכתבת ונחתמת ע"י המצווה בכתב ידו בלבד ויהיה בה תאריך רלוונטי. על מנת לחסוך מריבות וחילוקי דעות בין היורשים ניתן להפקיד צוואה זו אצל רשם הירושות באזור מגורי המצווה ובכך הצוואה תקבל 'הכשר' בכל הנוגע לאותנטיות שלה.

צוואה בעדים – צוואה שנעשית לרוב אצל עורך דין אשר מעלה את רצונות המצווה על הכתב. המצווה חותם עליה וכן שני עדים בלתי תלויים אשר חותמים כי ראו את המצווה חותם על צוואתו וכי הוא כשיר וכי לא חתם בלחץ או כפייה.

צוואה בעל פה – צוואה זו מקבלת הכשר במקרים חריגים בלבד ובמספר תנאים מצטברים :

1.צוואה בעל פה תתקבל במידה והמנוח היה שכיב מרע, וראה את עצמו (בנסיבות המצדיקות את זה) מול פני המוות.

2.הצוואה נערכת במעמד שני עדים לפחות.

3.על דברי המצווה, לרבות תאריך עריכת הצוואה והנסיבות לעשייתה, להירשם בזיכרון דברים אשר ייחתם על ידי שני העדים. הם אלו אשר יפקידו את זיכרון הדברים אצל הרשם לענייני ירושה. על החתימה וההפקדה להיעשות בסמוך ככל שאפשר למועד עריכת הצוואה.

4.צוואה בעל פה תתקבל במידה ולא חלף חודש מאז שהתקיימו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה (והמצווה עודנו בחיים).

צוואה בפני רשות- על פי סעיף 22 לחוק הירושה יכול המצווה להגיש צוואה לגופים מסוימים המוגדרים בחוק כ"רשות" או לבוא ולומר בעל פה את צוואתו בפני אותה רשות. על פי החוק, צוואה בפני רשות ניתן לערוך בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה , בפני חבר בית-דין דתי או בפני נוטריון . דברי צוואה כפי שנרשמו ע"י הרשות או כפי שהוגשו לידו, ייקראו בפני המצווה והוא יצהיר שזו צוואתו ונציג הרשות יאשר בחתימתו שהיא אכן נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.

להפקדת צוואה ברשם הירושות קיימים יתרונות וחסרונות. הפקדת הצוואה כרוכה באגרה ובכל פעם שרוצים לשנות ולהוסיף פרטים לצוואה יש למשוך את הצוואה ולהפקידה מחדש לאחר התיקון. מאידך, הרשם לענייני ירושות מהווה סמכות להצהרה כי הצוואה הינה מקורית וכי המצווה בעצמו הפקיד אותה מרצונו החופשי. בנוסף, במקרה ולא מעוניינים למסור עותק מהצוואה לאיש אך עדיין להבטיח שימצאו אותה בבוא העת- הרשם לענייני ירושות זהו המקום לכך.

צוואה הדדית, נערכת באותה העת בשני מסמכים שונים או במסמך אחד. צוואה הדדית דואגת לכך שאחד מבני הזוג ירש את חלקו של האחר כשהראשון ילך לעולמו.

ישנו קושי והגנה לביטול צוואה הדדית ע"י אחד מבני הזוג משום הפגיעה במשאלת לבו של השני במידה ולא נתקבלה הסכמת שני הצדדים לביטול.

כיום אחוז נכבד מהאוכלוסייה בישראל מקדים לפנות לעו"ד לעריכת צוואה מאחר ועריכתה מהווה מעשה אחראי כלפי עתיד ילדינו ומשפחתנו, ואינה עוד נחלתם הבלעדית של אנשים הבאים בימים או חולים על ערש דווי.

*** הכותב הוא עו"ד ומגשר מוסמך מטעם ועדת גדות ובתי המשפט, בעל תואר M.B.A, מעניק שירותי גישור במגוון תחומים : משפחה, עסקי, עבודה, קהילתי. וכן עוסק במקרקעין ,עסקאות ותמ"א.


(* תמונה: אילוסטרציה)



נוצר: 10/18/2015 10:57:00 AM
עודכן: 3/4/2016 2:33:00 PM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים