בריאות - הקשר בין בריאות הפה לסרטן אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 29/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > בריאות > הקשר בין בריאות הפה לסרטן
  כתבות אחרונות
ILLUMINATINGEYE Eye cream  - לראשונה בישראל! ILLUMINATINGEYE Eye cream - לראשונה בישראל!

טיפים שיעזרו לשפר את מערכת העיכול טיפים שיעזרו לשפר את מערכת העיכול

טיפים להקלת כאבים והתכווצויות מפעילויות ספורט טיפים להקלת כאבים והתכווצויות מפעילויות ספורט

הפורמולה המיוחדת הפורמולה המיוחדת "שארפ" של Nutri Care

נא להפנים - אין גיל לתרגיל נא להפנים - אין גיל לתרגיל

המולטי ויטמין מהטבע - כל הסיבות לאכול פטרוזיליה המולטי ויטמין מהטבע - כל הסיבות לאכול פטרוזיליה

Beards&Brothers מוצרי שיער לגברים מבית חיים שיר Beards&Brothers מוצרי שיער לגברים מבית חיים שיר

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

הקשר בין בריאות הפה לסרטן

מאת: ד"ר טמיר ברונר, רופא שיניים ומנהל מחלקת בקרה בכללית סמייל
הקשר בין בריאות הפה לסרטן

מחקרים רבים מצביעים על קשר דו סיטרי בין בריאות הפה לבין התפתחות מחלות שונות מחוץ לחלל הפה



מחקרים רבים מצביעים על קשר דו סיטרי בין בריאות הפה לבין התפתחות מחלות שונות מחוץ לחלל הפה, כאשר אחת המחלות היא מחלת הסרטן. ישנם מגוון רחב של גורמים למחלות סרטן, גם סביבתיים וגם גנטיים וכמובן שלא ניתן למנוע לגמרי התפתחות מחלה זו, אולם ניתן לצמצם באופן ניכר את הסיכויים להתפתחותה. אחת הדרכים היא שמירה מיטבית על בריאות חלל הפה והשיניים.

תסמינים בחלל הפה שעלולים להוות סימן מקדים להתפתחות סרטן:

כיבים שונים: כמו אפטות יכולים לפגוע מאוד באיכות החיים, לגרום לסבל ניכר, קושי בדיבור והפרעה באכילה. לעיתים הסיבות להופעת כיבים אלו הם גורמים מקומיים כמו טראומה או מצבים כמו לחץ נפשי ושינויים הורמונליים. הכיבים גם יכולים להעיד על מחלות אחרות כמו חוסרים תזונתיים, מחלות מעיים דלקתיות או פגיעה במערכת החיסון.

אם גם אתם סובלים מאפטות או כיבים בפה באופן כרוני חשוב שתעדכנו את רופא המשפחה או רופא השיניים כדי שיערכו בירור מקיף וישללו סיבות שעלולות לפגוע בבריאותכם.

מחלת חניכיים: היא מחלה נפוצה מאוד. מחקרים מראים כי למעלה מ-90% מכלל האוכלוסיה סובלים מדלקת חניכיים ברמה כזו או אחרת. חניכיים דלקתיות ייראו לרוב נפוחות, בצקתיות ומדממות במגע קל של אוכל או צחצוח. דלקת חניכיים נגרמת בדרך כלל מהיעדר שמירה על היגיינת פה טובה. לעיתים הדלקת מלווה בכאב. מחלות קשות כמו סרטן הדם (לוקמיה) עלולות להתבטא בנפיחות בחניכיים באופן שמזכיר דלקת חניכיים "רגילה". סרטן הדם פוגע גם בתפקודי הקרישה כך שדימום מוגבר לאחר עקירה דורש המשך בירור יסודי גם בכיוון זה בהיעדר סיבה ברורה אחרת. גם סרטן מסוג לימפומה יכול לפגוע בשיניים ובעצמות הלסת.  

בנוסף: מחלות אוטואימוניות כרוניות כמו פמפיגוס או ליכן פלנוס שמופיעות בעור אך גם בחלל הפה עלולות הפוך גם לנגע סרטני.

כיצד נוכל להפחית הסיכון של התפתחות סרטן בעזרת שמירה על חלל הפה?

הקפידו על 3 דברים שיוכלול לסייע:

1. מודעות – חשוב להכיר את הקשר בין בריאות חלל הפה והבריאות הכללית ולעקוב אחר כל שינוי בחלל בפה.

2. ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים והשיננית – אנחנו רופאי השיניים שמענו לא פעם  סיפורים של הצלת חיים בזכות ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים או השיננית שהבחינו בנגע חשוד בזמן טיפול שגרתי או אחר ושלחו את המטופל לבדיקה, ואכן חיים רבים של מטופלים ניצלו בזכות גילוי מוקדם.

3. שמירה על שגרה מיטבית לשמירה על היגיינת חלל הפה – צחצוח פעמיים ביום בבוקר ובערב, שילוב של עזרים כגון חוט דנטלי, מי פה, שתיית מים במהלך היום והימנעות ממותקים יכולים לסייע ממניעת עששת וחורים בשיניים ועד מניעה של בעיות מורכבות הרבה יותר.

ומה לגבי סרטן הפה? מהם הגורמי סיכון? 

סרטן חלל הפה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים יותר, ומתפתח בעיקר אצל גברים מבוגרים, מעשנים וצרכני אלכוהול. במדינת ישראל מתגלים כ-300 מקרים חדשים של סרטן בחלל הפה ובלוטות הרוק מדי שנה. הסימנים של סרטן בחלל הפה כוללים נפיחות, כיב, נגע אדום, לבן או מעורב.

רוצים לדעת אם גם אתם בקבוצת הסיכון? בין גורמי הסיכון להתפתחות סרטן בחלל הפה תמצאו: צריכת אלכוהול, עישון, נגיף הפפילומה-HPV, קרינת שמש במקרים של סרטן בשפתיים, תזונה לקויה וחסר בברזל. הסיכון לחלות בסרטן חלל הפה והלוע גדול פי 4 במעשנים ופי 15 באלה שגם צורכים אלכוהול בצורה מוגברת וגם מעשנים כבדים.

צמצום גורמי הסיכון כמו הפסקת עישון, צמצום צריכת אלכוהול ואפילו שימוש בשפתון המכיל מקדם הגנה בעת חשיפה לשמש מוכחים כיעילים ביותר בשמירה על הבריאות הכללית.

השלב ההתחלתי של הגידול מלווה בכאב מינימלי, מה שמסביר את העובדה שחולים רבים לא ממהרים להגיע לאבחון וטיפול. סימנים נוספים יכולים להיות דימום, תזוזת שיניים, הפרעה בדיבור וקושי בפתיחת הפה. לסרטן בחלל הפה צורות רבות: נפיחות, גוש, לעיתים פצע חודר, לרוב מכוייב. הסרטן מופיע בצבעים שונים: לבן, אדום או מעורב, אדום-לבן. האזורים המועדים לפורענות בחלל הפה הם צדי הלשון ורצפת הפה.

השלב הקליני בו מתגלה הגידול מכתיב את הטיפול הצפוי הכולל כירורגיה, טיפול קרינתי, כימותרפיה בנפרד או באופן משולב.

מרבית האנשים אינם יכולים להבדיל בין פצע "רגיל" לבין נגע סרטני בחלל הפה לכן יש חשיבות להגיע לביקורת רופא שיניים מדי חצי שנה וטיפול שיננית בתדירות שמתאימה למטופל על מנת שאנשי מקצוע יסקרו את חלל הפה ויוכלו לאתר מוקדם נגע שיש לטפל בו.

 

(צילום: shutterstock)

 

 



נוצר: 3/5/2021 8:09:00 AM
עודכן: 5/3/2021 8:11:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים