הריון ולידה - בריאות התינוק - כיצד לשכנע תינוק לשכב על הבטן ולמה זה חשוב אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 07/05/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > הריון ולידה > בריאות התינוק - כיצד לשכנע תינוק לשכב על הבטן ולמה זה חשוב?
  כתבות אחרונות
הכל אודות לידה בליווי דולה הכל אודות לידה בליווי דולה

ניקה משיקה בישראל את Carriwell - ניקה משיקה בישראל את Carriwell -

תמיד מחובקים... בחסות המנשאים תמיד מחובקים... בחסות המנשאים

כל מה שלא ידעת על השפעות הביוץ

מיבאל'ה, מרכז להורים וילדים הראשון מסוגו בישראל מיבאל'ה, מרכז להורים וילדים הראשון מסוגו בישראל

שמירה על בריאות הרגלים בתקופת ההיריון שמירה על בריאות הרגלים בתקופת ההיריון

"רק מילה טובה"....

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

בריאות התינוק - כיצד לשכנע תינוק לשכב על הבטן ולמה זה חשוב?

מאת: שי זילברבוש
בריאות התינוק - כיצד לשכנע תינוק לשכב על הבטן ולמה זה חשוב?
עובדה בסיסית אחת וחשובה בנושא זה: עמוד השדרה של תינוק בן יומו הוא ישר לחלוטין!!! ממש כך.



השלד של התינוק אינו מוכן. הוא צריך תקופה של חניכה כדי לפתח את השלד ואת השרירים והכי חשוב - תקופה של חניכה לפתח את המוח ובתוך כך את החושים.

במהלך הזמן מתהוות בעמוד השדרה 2 עקומות בסיסיות בגב התחתון ובצוואר. עקומות אלה נוצרות במהלך ההתפתחות. הן מהוות בסיס תנועתי לזחילה, לעמידה, להליכה, לקפיצה ולריצה ועוד.

ומהי משמעות השכיבה על הבטן?
למעשה מדובר בתנאי הכרחי וראשוני להתפתחות העקומות הנדרשות להתהוות ההתפתחות המוטורית של התינוק ובהמשך חייו לתפקודו כאדם בוגר.

בשכיבה על הבטן, התינוק חווה גירוי תחושתי לחלק הקדמי של הגוף ולומד לחוש את כוח הכובד ותוך כדי להרפות את הגוף. מעבר לכך, בשכיבה על הבטן מתפתח תהליך של שימוש בכוחות הקרקע (הילד דוחף את איברי הגוף כנגד הרצפה) – מה שמכין אותו להתפתחות העתידית שלו. הוא לומד לחזק את השרירים ובעיקר את שרירי הגב וכן לומד לתאם בין השרירים.

בהיות התינוק על הבטן, הרמת הראש מסגלת לגב את עקומת הצוואר ובהמשך הרמת הגוף באמצעות הידיים יוצרת גם את העקומה המותנית, כאשר מדובר בתהליך דינמי, עדין ומורכב.

בנוסף, דגש רב ניתן גם על התנוחה העוברית בשינה על הבטן ,התינוק מושך את ברכיו תחת האגן, נשען על ברכיו וכך ישן.במצב זה החזה נינוח לחלוטין וגם הבטן. יש גרייה של ברכיים וארגון האגן כבר לשימוש ברגליים והכנה יסודית לזחילה.

מדוע, אם כן, לתינוקות קשה לשכב על הבטן?
בתחילה הקושי אינו של התינוק. תינוק בן יומו ישכב על הבטן ללא שום בעיה – במנח זה מאוד נוח לו והוא מרגיש מוגן. לרוב תינוקות מקפלים ברכיים מתחת לבטן ומרימים ישבן, על מנת להישאר בתנוחה שהיא סגורה ומגוננת בדומה לתנוחה העוברית.
בשינה עמוקה, התינוק יעבור משכיבה עוברית לשכיבה פתוחה ורפויה על בטנו, וכאשר הוא יתעורר, מיד יתקפל לתנוחה העוברית.

ואולם, רוב התינוקות של ימינו אינם שוכבים על הבטן, וזאת בשל הנחיית משרד הבריאות לא לעשות כן בזמן השינה, משום חשש מפני מוות בעריסה.

הנחייה זו גורמת לחלק מהאימהות לא להשכיב על הבטן גם במשך היום.
ב-3 חודשי חייו הראשונים, התינוק מבלה 90% מזמנו בשינה, ועל כן 90% מהזמן הוא אינו נמצא על הבטן, 10% הנותרים מתחלקים סביב נשיאה על הידיים, סל קל, טרמפולינה, עגלה וכדומה.

שכיבת יתר על הגב יוצרת נוקשות המתבטאת בהקשתה של הגב ובהתרוממות של החזה, מצב המקשה מכאנית על התינוק לשכב על הבטן, כי החזה לא שוקע אל הרצפה, וכאשר הידיים מונחות לצדי גופו קשה לו להניח את הראש וכך מופעל לחץ על הצוואר.
סיבה נוספת להיווצרות הבעיה: תינוק שלא יודע להיות שקט ונינוח וכל הזמן צריך להעסיק אותו או להפך תינוק ששוכב זמן ארוך מדי על גבו נינוח ומעסיק את עצמו בלי להיות זקוק לגירויים של הסביבה.

כיצד לשכנע תינוקות לשכב על הגב?
כאמור, החל מהיום הראשון חשוב שתינוק יושכב גם על הבטן.
לצורך זאת, ובכדי לעמוד בהוראות משרד הבריאות, חשוב להשגיח על התינוק בזמן שהוא ישן על הבטן ובכך לאפשר לו לחוות את החוויה.

עבור תינוקות הממאנים לשכב על הבטן, להלן מספר תרגילים שמטרתם לגרום לתינוק ליהנות משכיבה על הבטן ומשהייה במצב זה תוך כדי משחק :
• הכנסת ידי התינוק לפיו. הובילו בעדינות את כפות הידיים של התינוק לכיוון פיו. קרבו את ברכי התינוק אל הבטן ואת כפות הרגליים של התינוק אל הפנים. בתרגיל זה חשוב לא להפעיל כוח ולא לאלץ את התינוק להגיע לביצוע מושלם, אלא לזרום עם תנועת גופו.
• רכנו אל התינוק, כך שכפות רגליו יהיו קרובות לסנטר שלכם. הישארו בתנוחה זו. השתדלו שפניכם יהיו כמה שיותר קרובים לפני התינוק כדי שהוא יוכל להושיט את ידיו. לגעת בפניכם ולשחק בהן ובשיערכם.
• עזרו לתינוק לתפוס בכף ידו את הרגל השייכת לאותו צד של הגוף וגלגלו אותו בעדינות לשני הצדדים, כשהיד והרגל מהודקות זו לזו. יש לבצע את התרגיל ואת הגלגול לשני הכיוונים, בשני זוגות הרגליים והידיים.
• קרבו את יד התינוק לכף הרגל הנגדית והובילו את היד ואת הרגל יחדיו כשהן מחוברות פעם ימינה ופעם שמאלה , כך שאזור המפגש של היד ושל כף הרגל ייגע ברצפה, פעם בצד ימין ופעם בצד שמאל.
• עזרו לתינוק לתפוס בשתי כפות ידיו את שתי כפות רגליו והובילו אותם בעדינות ימינה ושמאלה. חשוב לא להפעיל לחץ או להכריח את התינוק לבצע את התרגיל, ולהפסיק כשהוא מראה סימני אי נוחות.
• השכיבו את התינוק על הצד. הניחו כרית מתחת לראשו ושחקו בצעצוע מעניין מול עיניו. כך שהוא יוכל לשלוח את ידיו כדי לאחוז בצעצוע ולהכניסו לפה.
• הובילו את התינוק משכיבה על הצד לשכיבה על הבטן, תוך כדי הישענות על המרפק והיד התחתונה עד שכיבה או חצי שכיבה על הבטן. משם באותה דרך חזרה אל הצד אל הגב. חשוב לבצע תרגיל זה בשני צידי הגוף.



*** שי זילברבוש הוא מפתח שיטת "צעד ראשון", מומחה להתפתחות תינוקות וילדים ומורה בכיר לשיטת פלדנקרייז.



נוצר: 10/25/2008 1:37:00 PM
עודכן: 1/23/2009 2:58:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים