סרטו החדש של הבמאי דיוויד דובקין, בכיכובם של רוברט דאוני ג'וניור, ורוברט דובאל, "השופט", יפתח את הפסטיבל ה – 30 בחיפה שיתקיים בחוה"מ סוכות 9-18 באוקטובר 2014 .
בפסטיבל הסרטים חיפה, יוקרנו השנה כ- 200 סרטים חדשים בהקרנות בכורה בישראל.
בטקס הפתיחה אותו ינחה יהורם גאון תיערך מחווה ליוצרים הגדולים של הקולנוע הישראלי- מנחם גולן, אפרים קישון ואסי דיין. באירוע ישתתפו אמנים רבים בהם זאב רווח, חני נחמיאס, אוהד שרגאי ועוד.
פרס הוקרה על תרומה למוסיקה בקולנוע הישראלי, יוענק למלחין דובי זלצר.
במהלך הפסטיבל יתקיימו שלל אירועים מיוחדים - תחרויות קולנוע, סדנאות, פיצ'ינג, כנסים, תערוכות ופרויקטים מקומיים ובינלאומיים.
הסרטים הבולטים מפסטיבלי הקולנוע הגדולים של קאן, ברלין, טורונטו וונציה, ישתתפו בתכנית האמנותית של פסטיבל הסרטים הבינ"ל, חיפה, 2014.
סרטים חדשים על פרנסואה טריפו ,פייר פאולו פאזוליני ורוברט אלטמן יוקרנו לזכרם, לצד סרטי תעודה על אמנים מתחום המוסיקה והספרות כמו ניק קייב וויליאם סארויאן.
"השופט" (The Judge), יוקרן בבכורה חגיגית בטקס פתיחת פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-30 חיפה. הסרט מביא את סיפורו של האנק פלמר (רוברט דאוני ג'וניור), עורך דין חלקלק משיקגו השב לעיירה בה גדל, כדי להגן על אביו ג'וזף (רוברט דובאל), שופט העיירה, הנחשד ברצח.
סרטו החדש של דיוויד דובקין הוא דרמה מרגשת ומורכבת על יחסי משפחה כואבים, חובה ומשקעי העבר.
הבמאי, שהחל את דרכו בבימוי סרטוני מוסיקה לאלטון ג'ון, טופאק שקור וסוניק יות', עובד דרך קבע עם הכוכבים הגדולים של הוליווד וזוכה להצלחה מסחרית.
"השופט" פתח בימים אלה את פסטיבל טורונטו 2014. - הסרט מוקרן באדיבות סרטי גלובוס גרופ.
בפסטיבל הסרטים חיפה, ייחשפו לראשונה בישראל הסרטים הבולטים מפסטיבלי הקולנוע הבינלאומיים החשובים, ביניהם:
הסרט "שנת חורף" של הבמאי - נורי בילגה ג'יילן, זוכה פרס דקל הזהב בפסטיבל קאן 2014.
הסרט "לוויתן" של הבמאי הרוסי החשוב - אנדריי זויאגינצב, זוכה פרס התסריט בפסטיבל קאן 2014.
מפסטיבל ונציה השנה מגיעים "מפלה", של הבמאי האמריקאי בארי לוינסון, עיבוד קולנועי לספר של פיליפ רות' בכיכובו של אל פאצ'ינו והסרט "החתך" של הבמאי הגרמני/טורקי פאטי אקין על שואת העם הארמני .
וגם סרטו האחרון של הבמאי האיטלקי - סבריו קוסטנצה, "לבבות רעבים" ששני שחקניו, אלבה רורואכר ואדם דרייבר זכו בפרס המשחק בפסטיבל ונציה שננעל זה עתה.
"העננים של סילס מריה" - סרטו החדש של הבמאי הצרפתי, אוליבייה אסיאס, בכיכובן של ג'ולייט בינוש וקריסטן סטיוארט, השתתף בתחרות הרשמית בקאן השנה.
"אי התירס" - סרטו החדש של הבמאי הגיאורגי, ג'ורג' אובאשבילי, זוכה הפרס הגדול של פסטיבל קרלובי וארי 2014.
"וויפלאש", סרטו של הבמאי דמיאן שאזל שזכה בפרס חבר השופטים ובפרס חביב הקהל בפסטיבל סאנדאנס 2014.
"האל הלבן", סרטו המרשים של הבמאי ההונגרי קורנל מונדרוצ'ו, זוכה הפרס הגדול במסגרת 'מבט מסוים' בפסטיבל קאן 2014.
"פגישה עיוורת" - סרטו עטור הפרסים של הבמאי הגיאורגי, לבאן קוגושווילי. "אידה" של הבמאי הפולני - פאבל פאבליקובסקי זוכה פרס פיפרסקי, פסטיבל טורונטו 2013.
"ניסוי",סרטו של הבמאי אלכסנדר קוט, הזוכה הגדול של פסטיבל הקולנוע הרוסי קינוטאבר בסוצ'י.
"השבט", סרטו הארוך הראשון של הבמאי מירוסלב סלאבושפיטסקי, אחד הסרטים המדוברים של פסטיבלי הקולנוע השנה, זוכה הפרס הגדול של 'שבוע המבקרים', בקאן .
"כשערב יורד על בוקרשט או מטבוליזם", של הבמאי הרומני קורנליו פרומבויו שזכה להצלחה בפסטיבלים של לוקארנו וטורונטו.
במסגרת התכנית הבינלאומית לסרטי אנימציה-
יוקרן הסרט המרתק "הבגידה", של הבמאי ביל פלימפטון, מיוצרי האנימציה העצמאיים הבולטים בעולם. התקציב לסרט גויס בשיטת הקיקסטרטר והסרט הוקרן לתשואות המעריצים בעשרות פסטיבלים ברחבי העולם וזכה בפרס חבר השופטים בפסטיבל אנסי ובפרס סרט האנימציה הטוב בפסטיבל גיחון.
"חיפה קלאסיקס"
במלאות 30 שנה למותו של פרנסואה טריפו, תוקרן בפסטיבל מחווה, הכוללת סרט תיעודי חדש "טריפו לנצח" של הבמאי אלכסנדר מואה שנחשף זה עתה בוונציה ועותקים חדשים ומשוחזרים של סרטיו הגדולים : "400 המלקות", "ז'יל וז'ים" ו"שתי אנגליות והיבשת". במסגרת מחווה לרוברט אלטמן, יוקרן הסרט התיעודי החדש "אלטמן" (Altman), של הבמאי הקנדי רון מאן, גם הוא נחשף לראשונה בפסטיבל וונציה לצד סרטו המיתולוגי של אלטמן "נשוויל".
במלאות 40 שנה לרציחתו של הבמאי האיטלקי, פייר פאולו פאזוליני, יוקרן בפסטיבל סרטו החדש של אבל פררה "פאזוליני",( Pasolini (בכיכובו של ווילם דפו. הסרט מגיע הישר מן הבכורה העולמית בפסטיבלי ונציה וטורונטו. לצד הסרט תיערך בפואייה של אולם רפפורט תערוכת צילומים על פאזוליני של הצלם והדוקומנטאריסט, גדעון בכמן שיחשוף צילומים נדירים מהסטים של סרטי הבמאי.
עוד יוקרנו ב"חיפה קלאסיקס", עותקים חדשים ומשוחזרים של "שחר" שיצר הבמאי מרסל קרנה עם המשורר ז'אק פרוור. "צבע הרימונים", אחת מיצירות המופת של המאה ה-20 של הבמאי סרגי פרג'נוב והקלאסיקה הקולנועית "עשרת הדברות", סרטו האחרון של הבמאי ססיל ב. דה מיל .
סינמהארט
במסגרת תכנית הסרטים הבינלאומיים העוסקים במגוון תחומי האמנות השונים, יוקרן הסרט התיעודי,"20,000 יום על פני האדמה" (20,000 Days on Earth), העוקב אחר הקריירה של המוסיקאי ניק קייב.
את הסרט ביימו האמנים איאן פורסיית' וג'יין פולארד.
עותק חדש ומשוחזר של "לילה של יום מפרך" ((A Hard Day's Night, הסרט של "החיפושיות" יוקרן 50 שנה אחרי שיצא לאקרנים.
"אמנות ואומנות" (Art and Craft) סרט תיעודי העוקב אחר מארק לנדיס, זייפן יצירות אמנות, המהתל במוזיאונים ובאוצרים ומסרב להרוויח מן היכולת הזו.
"כך עושות כולן" ( Cosi Fan Tutte), הפקת האופרה האחרונה של מוצרט בבית האופרה של מדריד שביים במאי הקולנוע הידוע מיכאל האנקה.
"ג'ימי: כולם לצדי" ((Jimi: All Is by My Side, סרט עלילתי המביא את סיפורו של הגיטריסט האגדי ג'ימי הנדריקס הצעיר, בשנה מכרעת בהיסטוריה של הרוק'נ'רול (1966-67). את הנדריקס משחק הזמר והראפר אנדרה בנג'מין, המוכר כ"אנדרה 3000" מההרכב "אאוטקאסט". הסרט נכתב ובוים על ידי ג'ון רידלי (התסריטאי זוכה האוסקר של "12 שנים של עבדות").
"סרויאנלנד" (Saroyanland), סרט מסע שערך הסופר הארמני-אמריקאי ויליאם סרויאן בחברתו של עיתונאי טורקי לאנטוליה. התהילה הספרותית של סרויאן דעכה מאז אותו מסע ב1964, עת שב למחוזות מהם נמלטה משפחתו לפני רצח העם של 1915, כשהטורקים רצחו יותר ממיליון ארמנים.
בין האירועים המיוחדים של הפסטיבל:
פסטיבל הסרטים חיפה מצדיע לאפרים קישון גדול ההומוריסטים הישראלים
מחווה מיוחדת לציון עשור למותו של גדול הסאטיריקנים בישראל, הקולנוען הסופר והמחזאי אפרים קישון. האירועים יכללו ערב שיוקדש לסרטיו ולכתביו של קישון בהנחיית ירון לונדון ובהשתתפות חיים טופול, גילה אלמגור, יאיר ניצני, אבשלום קור, דני קרמן, רפי קישון וחברים נוספים. הקרנה מיוחדת של עותק דיגיטלי משוחזר של הסרט ארבינקא בנוכחות חיים טופול והקרנות חינם פתוחות לקהל הרחב על מסך ענק בגן האם של סרטיו האהובים "השוטר אזולאי" , "סלאח שבתי" ו"תעלת בלאומליך"." קצר וסאטירי"- תחרות תסריטים לסרט קצר העוסק בהומור וסאטירה חברתית בחסות הרשות השנייה, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ומשפחת קישון.
הסרטים הזוכים יוקרנו בהקרנת בכורה בפסטיבל חיפה. הצגות חגיגיות בתיאטרון חיפה של תעלת בלאומליך בהפקת תיאטרון הקאמרי ובכיכובו של גורי אלפי יעלו במהלך הפסטיבל. האירועים מופקים בשיתוף עם משפחת קישון ואלינור לכטמן מנהלת העיזבון התרבותי של אפרים קישון.
פרויקט ספורט: קולנוע ישראלי – פלסטיני
פרויקט הכולל שישה סרטים קצרים עלילתיים ודוקומנטרים של במאים ישראלים ופלסטינים בהשראת נושא משותף: ספורט יוקרן בבכורה בפסטיבל. הסרטים שצולמו - מתוך חופש יצירתי ובצוותים פלסטינים-ישראלים מעורבים - משקפים נקודת מבט אישית ואמיצה על המציאות שבה אנו חיים. שחקנים: ליאור אשכנזי, דב נבון, לירית בלבן, רותי בורנשטיין, הדר רצון, פיראס סולימאן נאסר, גיא גורביץ'. ספורט הוא המשך של פרויקט מים שפתח את שבוע המבקרים בפסטיבל ונציה וזכה בפרס אמנסטי הבינ"ל לשנת 2012 . הפרויקטים בניהולה האמנותי והפקתה של יעל פרלוב הוקמו במסגרת החוג לקולנוע וטלוויזיה של אוניברסיטת ת"א.
תחרות חדשה - "בין ישראליות ליהדות"
תחרות בינלאומית חדשה תושק השנה בפסטיבל תחת הקטגוריה "בין ישראליות ליהדות". בתחרות ישתתפו סרטים העוסקים בהיסטוריה ובאמנות היהודית, בחברה הישראלית, על כל גווניה והקונפליקטים שבה, ובפניה של החברה הישראלית בישראל ובעולם.
תשעת הסרטים שיתמודדו על הפרס הראשון הכולל מענק כספי בסך 25,000 ₪, הם: "לחיים!" - To Life! (גרמניה, 2014 ) בבימוי אובה ינסון, טיקוטין - Tikotin - A Life Devoted to Japanese Art- (הולנד, 2013) בבימוי: סנטה קרמר, "זו הארץ שלי "- This Is My Land (צרפת, 2014) בבימוי תמרה ארדה, "שמואל " – Samuel (פולין 2014), בבימוי: יאן קידאווה-בלונסקי, "ליונל בארט: לבחון את המצב" - Lionel Bart: Reviewing the Situation – (בריטניה 2013) בבימוי: מיק קונפרי, "האם זה אתה?" - Is That You? (ישראל/ארה"ב/קנדה 2014 ) בבימוי דני מנקין, תיאודור ביקל, בנעליו של שלום עליכם Theodore Bikel in the shoes of Sholom Aleichem (ארה"ב 2014), "פליקס ומאירה" - Felix and Meira (קנדה-2014), בבימוי: מקסים ג'ירו, "עתלית " – Atlit (צרפת/ישראל 2014 ) בבימוי: שירל אמיתי ו"גיבור עיוור - אהבתו של אוטו ווידט"A Blind Hero - The Love of Otto Weidt (גרמניה 2014) בבימוי: קאי כריסטיאנסן.
תעשיית הקולנוע- אירועים בינ"ל:
פורום השיווק הבינ"ל יארח השנה מגוון גדול של כנסים ומפגשים בינלאומיים ,שמטרתם קידום ופיתוח הקולנוע הישראלי וחקירת ההזדמנויות בין קולנוע לטלוויזיה וקולנוע וניו מדיה.
"קולנוע וטלוויזיה:שונאים סיפור אהבה"- לראשונה בישראל יתקיים מפגש בינ"ל, שיעסוק ביחסי הגומלין בין סרט הקולנוע וסדרות הדרמה הטלוויזיוניות. המפגש יעסוק בתהליכים ההיסטוריים שעברה דרמת הטלוויזיה ממדיה נחותה לקולנוע לבעלת מעמד שווה. מיטב כוכבי הוליווד ואירופה, נעים כיום בין המסך הגדול לקטן, מתי ואיך התרחש המהפך? בין אורחי המפגש שרלוט סיגלינג, במאית הסדרה "הגשר" בגרסה הדנית/שבדית ובגרסתה האמריקאית, נח סטולמן, "תמרות עשן" וחגי לוי, יוצר "בטיפול", "המקוללים", "הרומן" (ארה"ב, עם שרה טרים) אשר יוקרן בבכורה בפסטיבל.
כנס הפיצ'ינג הבינלאומי ה-11 – הסיפור שלנו, יארח 15 פרויקטים ממיטב הסרטים הישראלים המיועדים להפקה. בין המציגים: משה איבגי, אלון אבוטבול, תמר ארדה, רמה בורשטיין, ניר ברגמן, צחי גראד, אסתי אלמו וקסלר, גל זיו, גן דה לנגה, יוסי מדמוני, אסף מכנס, אסף שניר, שאדי סרור, אתי צ'יקו, עמיקם קובנר, גלעד אמליו שנקר ועוד. סדנת הכנה לפיץ, תועבר ליוצרים שנבחרו, על ידי קן אגואדו, מפיק ומחבר הספר "התנ"ך של הפיצ'ינג בהוליווד" וג'ולי גריי מחברת הספר "פשוט בדר אותי:אטלס לתסריטאים".
שולחנות עגולים-.משלחת של נציגי תעשיית הקולנוע הפולנית, תקיים מפגש מקצועי במסגרת הפורום, לקידום קופרודוקציות בין ישראל לפולין. המפגש בראשותה של מנהלת מכון הקולנוע הפולני בוורשה, אגניישקה אודורובה ובהשתתפות מפיקים ובמאים פולניים, יציין עשר שנים להקמת המכון.
בסינמרקט חיפה יוצגו 4 סרטים ישראלים בשלבי עבודה שונים, לצוות שיפוט בינ"ל שיבחר את המועמד למענק בשווי 20,000 יורו של מעבדת "פוסט רפבליק" בברלין.
סדנת תכנון יצירתי: מרעיון למציאות - איך לעשות את הסרט שלך" בהנחיית סטיבן גרינוולד ופאולה לנדרי מארה"ב
25 שנה לסם שפיגל
קשוחות ובועטות - מחווה/רטרוספקטיבה לנשים במאיות בוגרות ביה"ס לקולנוע סם שפיגל – לציון 25 שנה להקמתו .
"מכתב אהבה לקולנוע" , עשרה סרטים קצרים שאצרו סתיו מרון ואלונה רפואה ממגמת הפקה יוזמת של ביה"ס לקולנוע סם שפיגל. את הסרטים ביימו בימאים עכשוויים בולטים ובהם: אבי נשר, ערן ריקליס, נדב לפיד, הגר בן אשר, תומר הימן, דרור שאול, תאופיק אבו ואיל, דנה גולדברג וסרטו האחרון של אסי דיין – תסריטו הנושא את שם הסדרה "מכתב אהבה לקולנוע", שבויים על ידי מיכאל אללו. כ-300 אנשי תעשייה, נרתמו לפרויקט בהתנדבות ביניהם: גילה אלמגור, משה איבגי, קרן מור, מנשה נוי, יוסי מרשק, יבגניה דודינה, יובל שרף, תומר שרון, גל זייד, ארי פולמן, אסף אמיר, אסף סודרי, שי גולדמן , עמית יסעור ,איתן מנצורי, עמית פוזננסקי ונוספים.
תערוכות
"חיים בסרט"- מאחורי הקלעים של הקולנוע הישראלי – יותר מ 80 תצלומים, חלקם נדירים ביותר, של טובי הצלמים בארץ, המתארים את העשייה שמאחורי הקלעים בעשרות סרטים במשך שישים שנות קולנוע ישראלי. את התערוכה שתוצג במשך הפסטיבל באודיטוריום אוצרת שולי פויר שינולד.
"פאזוליני שלי"- במלאות 40 שנה לרציחתו של המשורר ובמאי הקולנוע האיטלקי פייר פאולו פאזוליני, תוצג במהלך הפסטיבל בפואייה של אולם רפפורט תערוכה שתחשוף צילומים נדירים מהסטים של הבמאי. את הצילומים צילם גדעון בכמן, צלם, דוקומנטריסט ומבקר קולנוע ובת זוגו דבורה קר ז"ל. לצד התערוכה ייערך מפגש עם גדעון בכמן, על פאזוליני, במסגרתו יוקרן הסרט " פאזוליני פרוסימו נוסטרו"(איטליה 2005), של הבמאי האיטלקי ג'וזפה ברטולוצ'י המבוסס על חלק מהתמונות שיוצגו בתערוכה.
"קצר בערבה "- בשיתוף פסטיבל הסרטים חיפה
במסגרת שיתוף הפעולה בין פסטיבל סרטים בערבה ופסטיבל הסרטים חיפה, מתקיים פרויקט סרטים קצרים שמקור ההשראה ואתרי הצילום שלהם נמצאים בערבה ובנגב, בהפקת: אייל וטינקרבל שיראי. קבוצה של במאים צעירים נשלחה להכרת האזור וכתיבת תסריט לסרט קצר. כחודש וחצי לאחר מכן הוגשו התסריטים ומתוכם נבחרו שלושה שיצאו להפקה ויוקרנו בפסטיבל: "בור המים" (תסריט ובימוי: גן דה לנגה) "טפטופים במדבר"(תסריט ובימוי:רומן קרוטר) ו"נמרות בחלל" (תסריט ובימוי: עמית עיני).
יהיה מרתק, תרבותי ומרגש – כדאי להגיע ולדאוג לכרטיסים מבעוד מועד !
אני אהיה שם עם דיווחים מהשטח וראיונות ייחודיים לפורטל הנשים.
צפייה מהנה !
(* צילומים: יח"צ)