תיאטרון - תמול שלשום - שי עגנון בידי פנינה גרי אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 28/03/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > תיאטרון > "תמול שלשום" - ש"י עגנון בידי פנינה גרי
  כתבות אחרונות
'אנשים, מקומות ודברים', דרמה פסיכולוגית בתיאטרון בית לסין 'אנשים, מקומות ודברים', דרמה פסיכולוגית בתיאטרון בית לסין

תיאטרון הקאמרי עם הצגה תקופתית עוצמתית, תיאטרון הקאמרי עם הצגה תקופתית עוצמתית, "האחרים" - מאת הלל מיטלפונקט

דונה גרציה - מלכת היהודים, הצגה מרשימה בתיאטרון גושן דונה גרציה - מלכת היהודים, הצגה מרשימה בתיאטרון גושן

המחזמר "סוליקא" בתיאטרון באר שבע - מרגש וכובש

המחזמר "סוליקא" בתיאטרון באר שבע - מרגש וכובש

התיאטרון הקאמרי מעלה את 'ציד המכשפות' מאת ארתור מילר התיאטרון הקאמרי מעלה את 'ציד המכשפות' מאת ארתור מילר

ההצגה 'דונה פלור נשואה לשניים' -  חגיגה בתיאטרון באר שבע ההצגה 'דונה פלור נשואה לשניים' - חגיגה בתיאטרון באר שבע

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן


שתפו בפייסבוק

"תמול שלשום" - ש"י עגנון בידי פנינה גרי

מאת: שוש להב

הרומן העברי של חתן פרס נובל ש"י עגנון, מעובד ומבוים לבמה כתיאטרון-סיפור בידי היוצרת הוותיקה פנינה גרי, ב- 9.7 בתיאטרון ערבי-עברי, יפו העתיקה



ה"שידוך" בין ש"י עגנון, פנינה גרי ו"תמול שלשום", הניב תיאטרון-סיפור מעניין ומהנה. גרי - אשת התיאטרון הישראלית הוותיקה והמוערכת, שחקנית, במאית, מנהלת אמנותית ודרמטורגית - עם צוות מוכשר, עיבדה וביימה את הסיפור של עגנון ומעלה אותו על הבמה כהצגה.

שמואל יוסף עגנון (8.8.1887 - 17.2.1970) הוא מגדולי הסופרים העבריים בעת החדשה וחתן פרס נובל לספרות לשנת 1966. עגנון נולד בעיירה "בוצ'אץ" שבגליציה ועלה ארצה בשנת 1908, כשהוא כבר סופר צעיר. בארץ שהה עד 1912, אז היגר לגרמניה למשך 12 שנים עד שב-1924 עלה שוב לארץ ישראל והשתקע בה עד סוף ימיו.

הסיפור הראשון שפרסם בארץ היה "עגונות" ובגינו שינה שמו לעגנון. ספריו הרבים, שיצאו בהוצאת "שוקן", תורגמו לשפות רבות וזכו להצלחה בין-לאומית.

בין יצירותיו הבולטות: הרומנים - "הכנסת כלה", "אורח נטה ללון", "תמול שלשום"; הרומן הקצר - "ספור פשוט", "בדמי ימיה"; הנובלות - "והיה העקוב למישור", "תהילה" ועוד.

"תמול שלשום" הוא רב-רומן, השלם והעשיר ביותר של עגנון, הרומן העברי החשוב ביותר ואחד הגדולים בספרות העולם. הוא נכתב בשנת 1945 ומתרכז סביב חייו של גיבור הספר יצחק קומר, שעלה ארצה בתקופת "העלייה השנייה", ובמאמציו למצוא פרנסה, מקום מגורים ,אהבה. קומר נד בין יפו לירושלים, מחפש עבודה במושבות, אך האיכרים מעדיפים פועלים ערבים. בסופו של דבר, הוא מתפרנס כצבע, פורק עול מצוות ומתיידד עם צעירה מתירנית בשם סוניה צווירינג, שמתאכזבת מהתנהגותו השמרנית ומסיימת את קשריה אתו.

הוא נוסע לירושלים, שם הוא פוגש זוג זקנים שהכיר באוניה בדרכו ארצה ובביתם הוא פוגש את נכדתם שפרה, מתאהב בה ונושא אותה לאישה. גיבור נוסף של הרומן הוא הכלב בלק, המשוטט בירושלים. קומר נתקל בכלב ומתוך בדיחות הדעת הוא כותב על עורו "כלב משוגע". בסופו של סיפור, נענש הצבעי על התבדחותו. סופו הטרגי של קומר ומשמעות דמותו של הכלב- בלק, היוו מקור לפרשנויות ומחקרים רבים. עגנון סרב לפרש: "יפרש כל איש כהבנתו", השיב.

כאמור, עם הרומן של עגנון החליטה להתמודד היוצרת פנינה גרי: "בעיבוד לתיאטרון לא יכולתי להכיל את כל העושר, העומק והפרטים הכתובים ב-600 עמודי הספר, לכן התרכזתי רק בקורותיו של יצחק קומר, איש העלייה השנייה.

בחרתי בסגנון של תיאטרון-סיפור, כדי לשמור על אופיו הסיפורי, על שפתו הנפלאה שהיא בעלת קצב מיוחד ומושפעת מספרות החכמים היהודיים, על כל רבדיה, מהתנ"ך ועד הספרות החסידית והעממית לדורותיה. נקווה שההצגה תשמש פגישת הכרות מחודשת עם ש"י עגנון וסקרנות לדעת ולהכיר את כל יצירותיו...

"רציתי לתת לכל שחקן את ההזדמנות לשחק מגוון של תפקידים, כדי להדגיש את אפשרויותיו ואת חלקו של השחקן ביצירה. לכן בניתי את העלילה כך, שחמישה שחקנים בלבד ישחקו מספר גדול של טיפוסים שונים, שבעזרתם הסיפור יקום לתחייה. ההצגה משקפת את צורת החיים הצנועה של אז: על הבמה שלושה ארגזי תפוזים, שני פחים ושני שרפרפים מקש. החפצים האלה שמשו אז לכל הצרכים. השחקנים יחד עם המספר, יוצרים את מקום ההתרחשות, את האווירה, את ההצגה.

עיבוד ובימוי: פנינה גרי, עוזרת לבמאית: נועה להב עיבוד מוזיקלי: יזהר שכטר, עיצוב תנועה: רנה שרת, תפאורה: אבי וורצל, תאורה: ליעד מלון, אורנה גרנות הפקות. שחקנים: יפתח ארז, תמר אלקן / אילה זילברמן, תומר הלדשטיין, ליאור מיכאלי, הילה ספורטס.

ההצגה "תמול שלשום" תוצג במוצ"ש 9.7.11 בשעות: 19.00 ו- 21.00 בתיאטרון ערבי-עברי,
יפו העתיקה, רח' מפרץ שלמה 10,  טל: 03-5185563

משך ההצגה: כשעה וחצי.




נוצר: 6/23/2011 11:41:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים