מזונות מתוקים ע"פ הרפואה הסינית – מותר או אסור
מאת: עופר אפל
אלו שמודעים לנושא התזונה נזהרים בדרך כלל מאכילת "מתוקים", הנחשבים במערב כאחד ה"חטאים".
על פי הרפואה הסינית, יש חשיבות גדולה לבחירת מתוקים במסגרת התזונה השגרתית, אלא שמתוקים עבור הסינים, אינם "ממתקים", אלא מתחלקים כך:
א. מזונות מתוקים בעלי אנרגיה קרירה, שידועים בכך שיש בהם הרבה נוזלים. רוב הפירות משתייכים לקבוצה זו כמו אבטיח, פרי הדר ואף חלק מהירקות למשל מלפפון. סוג מזון זה יתאים לאלו שסובלים מחום ומיובש.
ב. מזון עם אנרגיה ניטראלית או חמימה הנמצאת בעיקר בדגנים, זרעים, אגוזים, קטניות, חלק מהירקות וחלבון מהחי. סוג זה של מתוק מתאים יותר לטיפוסים עייפים הסובלים מחוסר צ`י שכן מזון זה מתאפיין בכך שהוא בונה ומחזק צ`י.
הטעם המתוק באופן כללי – מרגיע , מביא להרמוניה, מוסיף אנרגיה לגוף ומתאפיין בכך שמרגיע את מערכת העצבים והמוח. המתוק טוב לטיפול במצבי כעס, עצבנות ומצבים נפשיים סוערים הנגרמים מעלית יאנג הכבד.
הטעם המתוק יכול לשמש את המטפל ברפואה סינית במצבים נוספים כמו לדוגמה אצל מטופל הסובל מליחה חמה בריאות. באם יוצע למטופל זה לאכול פירות מתוקים כמו אגסים ותפוחים המדללים את הנוזלים, הליחה תצא יותר בקלות.
הסוכר הלבן
הסוכר הלבן הינו מזוקק ועובר תהליכי עיבוד בטרם מגיע לשולחננו. במסגרת תהליכי העיבוד מאבד הסוכר הלבן את כל הויטמינים והמינרלים.
לצורך הטמעת הסוכר בגוף ולהפקת האנרגיה ממנו, משתמש גופנו בויטמינים מסוג B. כך, שהסוכר הלבן לא רק שאינו מעשיר את הגוף בויטמינים אלא אף שגורם לדילול בכמות הויטמינים שהיתה בגוף בטרם צריכת הסוכר.
הסוכר הלבן בהגיעו לדם משמש כמצע לחידקים ובשיניים גורם לעששת, בעיקר כשמגיע מממתקים שנדבקים לשיניים. צריכת סוכר לבן תפגע במערכת החיסונית.
לפי הרפואה הסינית, סוכר לבן עלול לגרום לליחה וללחות בגוף, וצריכה רבה תחליש את הטחול והלבלב.
תחליפים: מולסה, סירופ שעורה, סירופ תמרים, דבש בכמות קטנה.
סוגי מזון הנחשבים מתוקים לפי הרפואה הסינית: (רשימה חלקית)
דלעת, דלורית, בטטה, סלק אדום, גזר, שעועית ירוקה, תירס, פולי סויה, תמר, תאנה, גויאבה, אבטיח, מלון, כרוב סיני, ערמונים,חצילים, תרד, תפוח אדמה, חיטה, שעורה, שומשום שחור, בוטנים, אגוזי מלך, כורכום, גרעיני חמניות, ביצה, עוף, דג קרפיון, חמאה וחלב.
הייעוץ התזונתי הניתן ע"י המטפל ברפואה הסינית הינו אישי, ולוקח בחשבון את מצבו של המטופל, צרכיו והעדפותיו.
אין להתייחס לרשימה דלעיל כאל הצעה לדיאטה. האיזון התזונתי הינו בעל חשיבות עליונה לכל אחד מאיתנו ועליו להינתן ע"י מטפל מוסמך בלבד.
"בית הספר להסמכות רפואה משלימה", במועדון הספורט אוניברסיטת תל-אביב, בשיתוף מרפאת המומחים של היחידה לרפואה משלימה, המרכז הרפואי ת"א על שם סוראסקי (בי"ח איכילוב), מציע לקהל הרחב מגוון רחב של קורסים ע"י מומחי הרפואה המשלימה מהשורה הראשונה בארץ.
הכותב הוא מנהל בית הספר להסמכות רפואה משלימה במועדון הספורט, אוניברסיטת תל-אביב, הפועל בשיתוף מרפאת המומחים לרפואה משלימה, מלר"מ, המרכז הרפואי ת"א (איכילוב)
נוצר:
9/22/2003 9:28:00 AM
עודכן:
7/27/2007 1:02:00 AM
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |