תזונה ודיאטה - יום כיפור – משמעות לצום בריא ועוזר למשקל אתר נשים s
חברה הרשמה לאתר
היום באתר 26/04/2024
אימייל
סיסמא
פורטל נשים - iWomen
יצירת קשר    |   
דף הבית > תזונה ודיאטה > יום כיפור – משמעות לצום בריא ועוזר למשקל
  כתבות אחרונות
אחרי פורים – לפני הפסח - הזמן לפצוח בדיאטה! אחרי פורים – לפני הפסח - הזמן לפצוח בדיאטה!

לא מוותרים על הסופגניות והלביבות, אבל.. באנו קלוריות לגרש!! לא מוותרים על הסופגניות והלביבות, אבל.. באנו קלוריות לגרש!!

דגים טובים ללב, תשאלו את האסקימוסים... דגים טובים ללב, תשאלו את האסקימוסים...

פטריות! פטריות! ופטריות... פטריות! פטריות! ופטריות...

כנס ה-Superfoods הראשון בישראל יתקיים ב-21.11 בתיאטרון גבעתיים כנס ה-Superfoods הראשון בישראל יתקיים ב-21.11 בתיאטרון גבעתיים

שבעת המינים בהם התברכה הארץ שבעת המינים בהם התברכה הארץ

צום יום הכיפורים - כיצד נעבור אותו בשלום?? צום יום הכיפורים - כיצד נעבור אותו בשלום??

  לכתבות הקודמות ליחצו כאן




שתפו בפייסבוק

יום כיפור – משמעות לצום בריא ועוזר למשקל

מאת: איילת נדיב- דיאטנית קלינית

הדרך אל בריאות טובה קשור בניקוי פנימי. בכל התרבויות, בדתות השונות והתאוריות הפילוסופיות, עסקו בקשר שבין גוף ונפש, כאשר מניעת האוכל מהאדם, סימל את הדיאלוג בין גוף ונפש.



הדת היהודית מצינת חמישה ימי צום הפזורים לאורך השנה. הראשון - יום הכיפורים מקורו בתורה ומקורם של ארבעת ימי הצום הנוספים בהלכות שקבעו חכמים לאחר חורבן בית ראשון. יום הכיפורים הוא יום של חשבון נפש והיטהרות מחטאים. התפילות מביעות חרטה ובקשת מחילה. זהו המועד הקדוש ביותר בלוח השנה היהודי והצום מבטא שחרור מעיסוק בצרכי הגוף והתרכזות בהיטהרות מוסרית ורוחנית.

ביום הכיפורים, בני ישראל נצטווו בספר ויקרא ט"ז: "ועיניתם את נפשותיכם" חז"ל פירשו את הציווי "לענות את הנפש" כאיסור על אכילה ושתייה, רחצה, נעילת נעלי עור וקיום יחסי מין.

הצום למה? ולמי זה טוב?
צום יום הכיפור עלול להטעות רבים בגלל שהוא נתפס כיום ללא אוכל ולכן יורדים במשקל. ראשית חשוב לתקן טעות נפוצה זו ולהדגיש שלא מאבדים משקל מיום אחד של צום. כמו כן, אם לא מתכננים נכון את האכילה לפני ואחרי הצום, התוצאה עלולה להיות הפוכה ויום הצום עלול להסתיים באכילת יתר. צום יום הכיפורים הוא אחד מהצומות הארוכים , 25 שעות צום מלא ולכן חשוב להתכונן לקראתו את הגוף וגם את הנפש. הכנה טובה של הגוף לפני צום יכולה לתרום לניקוי רעלים נרחב, אם לא מתכוננים לצום כהלכה, אנו עלולים לצבור רעלים במקום לנקות את גופינו, ההכנה לא פחות חשובה מהצום עצמו, צום בנוסף לתזונה בריאה יכולה לתרום למניעת מחלות כרוניות.

ראשית, מה שיקבע את יכולתנו לעבור את הצום בקלותי חסית, במינימום חולשה וללא כאבי ראש, הוא מצבנו הבריאותי ולכן חשוב לבחור נכון מה אוכלים לפני הצום ולאחריו.

לפני הצום
חשוב להוסיף לתפריט: ירקות חיים ומבושלים, פירות, שקדים, אגוזים, טחינה מלאה, דגנים מלאים, וקטניות כשבוע שבועיים לפני הצום.

קפה- שבוע לפני הצום מומלץ להפסיק לצרוך, או לפחות להפחית באופן משמעותי את צריכת הקפה, בשר, תבלינים חריפים ומלוחים, ממתקים, סיגריות. הפחתה הדרגתית במשך מספר ימים יקל ואף יצמצם את תחושות הגמילה הפיזיות, בכל מקרה עדיף לחוות את "משבר הגמילה" מקפה ומסיגריות בימים לפני הצום במקום במהלכו.

גודל הארוחות קובע- בשבוע לפני הצום חשוב לצמצם את כמות האוכל בארוחות, וכן מומלץ לאכול ממש לפי עקרונות הרמב"ם, ארוחה גדולה בבוקר, ארוחה בינונית בצהרים ולצמצם את ארוחת הערב.

יום לפני הצום - מומלץ לאכול בעיקר ארוחות קלות המורכבות בעיקר מפירות וירקות טריים ופחמימות מורכבות.

מלח- מומלץ להימנע עד כמה שאפשר ממלח, מאבקת מרק ומרטבים, בגלל שהם מגבירים את תחושת הצמא.

פחמימות- ביום הצום בארוחת הבוקר ובארוחת הביניים לאכול מנת פחמימות כמו למשל לחם, גרנולה או פרי כדי לצבור אנרגיה

ארוחה המפסקת- היא הארוחה הגדולה והמרכזית לפני תחילת הצום אבל מומלץ שהוא לא תהייה גדולה ועמוסה מידי. מומלץ שהארוכה תכלול את כל אבות המזון.

לא כדאי להעמיס על עצמכם בעת הארוחה המפסקת, תחושת מלאות, צרבת וצמא הם רק חלק מהסכנות של אכילה מוגזמת, קחו את הזמן איכלו לאט ותיהנו מהארוחה.

שתיה- לפני הצום חשובה מאוד השתייה, שתו לפחות 8 כוסות מים רצוי להימנע משתיה ממותקת, שעלולה לעורר צמא עוד לפני הצום.

אחרי הצום
חשוב לזכור שמיד בתום הצום מומלץ לשתות שתיה ממותקת או לצרוך פחמימות פשוטות כגון תה ועוגה על מנת להחזיר נוזלים וסוכר לגוף לספק אנרגיה זמינה ולהרים את רמות הסוכר בדם, ולאחר מכן לאכול ארוחה מאוזנת וקלה. מומלץ לאכול לאט, ארוחה כבדה או מהירה עלולה לגרום לתחושת כובד, אי נעימות, הקאות ובחילות. כמובן שמומלצת שתיה מרובה של מים על מנת להחזיר את הנוזלים.

כאשר מסיימים את הצום חשובה מאוד החזרה לאורח חיים בריא ותזונה בריאה בפרט צריכה נרחבת של פירות וירקות טריים. אפשר לצרוך אותם חיים או מבושלים, העיקר לצרוך פירות וירקות בנדיבות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, טחינה וכד'.

חשוב ביותר לציין כי ההמלצות הינן מותאמות לאנשים בריאים. אנשים חולים או כאלו הנוטלים תרופות צריכים להתייעץ עם רופא לפני צום.

צום מועיל ובריא!

 

(* תמונה: אילוסטרציה)



נוצר: 9/22/2015 10:57:00 AM

זכויות נשים גרסה להדפסה בעיקר נשים שלח לחבר
רק נשים