מדיום הצילום הולך ותופס מקום מרכזי בתרבות המודרנית, ומכאן צמח הטיפול בפוטותראפיה. זהו זרם עכשווי שהתפתח בתחום הטיפולי הפסיכותרפי, העושה שימוש באיכויות צילום הסטילס והווידיאו.
הפוטותראפיה שייכת לעולם הטיפולים באומנויות, והטיפול משלב פסיכודרמה, אומנות פלסטית, ווידאו ותיאטרון. זהו תחום חדש המאפשר לאנשי טיפול וחינוך לעשות שימוש בצילום ככלי טיפולי, המסייע לעקוף מגננות וליצור תקשורת לא מילולית באופן המעודד את תחושת השליטה אצל המטופל.
שקט, מצלמים!
מעצם הדגש על הפן החזותי של מדיום הצילום, הטיפול בפוטותראפיה, שלא כמו טיפול רגיל, מבוסס פחות על דיבור ויותר על התבוננות ויצירה. הצילום מאפשר לתפוס את הרגע ולמסגר את המציאות, להתבונן בה ולהתמודד איתה בשיתוף עם הזיכרון הויז'ואלי, שלו מקום מרכזי בעיצוב הנפש ותפיסת המציאות שלנו. החומר הצילומי מנותח תוך ליווי של מטפל מוסמך, במטרה לעודד מודעות עצמית, חיזוק נפשי ושינוי רצוי בתודעת המטופל.
האישה שבתמונה
איריס רובין היא במאית דוקומנטרית ומנחת קבוצות. ביום רביעי הקרוב היא תרצה יחד עם שרונה אסלמן לוינגר, מטפלת בפסיכודרמה, בכנס שיתקיים בשלוחת אוניברסיטת לסלי בישראל, לכבוד יום האישה הבינלאומי. ההרצה תדון בטיפול הקשור בדימוי הגוף באמצעות פסיכודרמה ופוטותראפיה.
למי יתאים הטיפול בפוטותראפיה?
פוטותראפיה מתאימה לטיפול במגוון אוכלוסיות ובמגוון של בעיות וקשיים בהתמודדות. בין אם מדובר על אנשים המחפשים דרכי התמודדות עם קשיים הנובעים מחוסר ביטחון או דיכאון, ובין אם מדובר על אוכלוסיות מתקשות יותר כמו נערות בסיכון, ואנשים הסובלים מבעיות נפשיות, כאשר הטיפול יכול להתבצע בקבוצה או באופן פרטני.
כיצד הטיפול מתבצע?
הטיפול יכול להתבסס על עשייה ויצירה ממשית של וידאו וצילום, או כניתוח והתעסקות בחומר צילומי קיים. העבודה תמיד תשלב תחומי אומנות נוספים, כמו אומנות פלסטית ותיאטרון. במהלך הטיפול ניתן למשל ליצור אלבום ילדות חדש מתמונות קיימות, המספר סיפור חיים מחודש מזווית חדשה.
כיצד ניתן להשתמש בפוטותראפיה להתמודדות עם בעיות בדימוי הגוף?
הפוטותראפיה היא כלי מצוין במיוחד להתמודדות עם בעיות בדימוי הגוף משום שהיא מאפשרת לתעד אותו ולהתבונן בו מן החוץ ולחוות את העצמי בהתבוננות מחודשת, או להתבונן בו דרך הפנטזיה של הגוף. בגדול, מה שמאפיין את הצילום הוא הפן הריאליסטי שלו, וככזה הוא מאפשר התמודדות ישירה עם המציאות של הגוף.
מעוניינות לראות ולהבין יותר ?
צפנה בסרט "ראקסה", סרטה הדוקומנטרי של רובין, המלווה את דרכן של נשים בדרכן ללמוד את אומנות ריקודי הבטן לנוכח חוסר האישור והקבלה מצד החברה, וההתמודדות עם דימוי הגוף הכרוכה בתהליך.